Hopp til innhold

Meldinger om brann ved Europas største kjernekraftverk etter angrep i Ukra

Det har brutt ut brann ved kjernekraftverket Zaporizjzja i den ukrainske byen Enerhodar etter angrep fra russiske styrker, ifølge byens ordfører.

Hvis kraftverket eksploderer kan det bli ti ganger verre en Tsjernobyl, advarer Ukrainas utenriksminister, melder Reuters. Zaporizjzja er Europas største kjernekraftverk.

Brannfolk på stedet har ikke mulighet til å slukke brannen fordi de blir skutt på av russiske soldater, sier den ukrainske energiministeren til RIA.

Samme melding kommer fra den ukrainske nasjonalforsamlingen, som på Telegram skriver at kjernekraftverket, som er Europas største, står i brann etter å ha blitt truffet av artilleriild.

Det skal være målt høyere strålingsnivåer nær atomanlegget, melder det amerikanske nyhetsbyrået AP. De viser til en ikke navngitt ukrainsk tjenestemann.

Mens det russiske nyhetsbyrået RIA melder at strålingsnivåene i dette området ikke har endret seg. De sier de har snakket med en talsperson ved anlegget.

Det har vært meldinger om kamper ved kraftverket siden torsdag ettermiddag. Kraftverket står for rundt en firedel av Ukrainas samlede kraftproduksjon.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no