WEF-sjefen: – Ledere må ha hjerne, sjel, hjerte og gode nerver

En global økonomi på randen av nervøst sammenbrudd og en europeisk sentralbank som står klar til å starte seddelpressene for å trykke mer penger. Det er bakteppet når World Economic Forum (WEF) starter sin 45 konferanse i Davos.

Klaus Schwab, grunnlegger og leder for World Economic Forum

Klaus Schwab, grunnlegger og leder for World Economic Forum, ønsket velkommen til årets forum.

Foto: Laurent Gillieron / Ap

Konsernsjef Rune Bjerke i DNB

Konsernsjef Rune Bjerke i DNB er i Davos.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er mye dramatisk som skjer. Det er store svingninger fra dag til dag og fra time til time, men det er positive tegn også. Som at USAs økonomi er på vei opp igjen.

Konsernsjef Rune Bjerke i DnB deltar på WEFs konferanse sammen med rundt 2.500 andre toppledere fra hele verden. Blant dem mer enn 40 statsledere.

Han vil følge debatter og diskusjoner om oljepris, renter, valutakurser og uro som kan påvirke norsk og internasjonalt næringsliv.

Og avgjørelsen den europeiske sentralbanken skal ta torsdag.

Varmer opp seddelpressene

– Det er forventninger om en gigantpakke som kan føre til pengetrykking i eurosonen etter modell av USA. Mange sier det ikke er noen garanti for at denne vil virke på samme måte her som der, og derfor følger mange med på ordlyden på det som kommer, sier Bjerke.

Deltakerne skal delta i diskusjoner og seminarer som kretser rundt fire hovedstolper:

  • Krise og samarbeid.
  • Vekst og stabilitet.
  • Innovasjon og industri.
  • Samfunn og sikkerhet.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) skal til Davos.

Foto: Arctic Frontiers

I talen som innledet dagene sa styreformann i World Economic Forum, Klaus Schwab, at en god leder består av fire ingredienser:

– Hjerne, sjel, hjerte og gode nerver. Jeg håper dere tar med dere disse fire ingrediensene de nærmeste dagene, for dere er ledere. Vi har et sterkt program, og vi kommer til å ta for oss alle de store sakene på både den globale, regionale og industrielle agenda.

Blant lederne Schwab referer til er blant annet norges statsminister Erna Solberg (H) som er ventet torsdag. Det samme er utenriksminister Børge Brende (H) som overlot stillingen som direktør for World Economic Forum til tidligere utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) da han tok over statsådsposten.

Leder arktisk utvalg

Ap-leder Jonas Gahr Støre ankommer Davos torsdag. Han leder én av WEFs såkalte Global Agenda Councils som jobber mot forskjellige problemstillinger rundt Arktis.

Problemstillingene er spesielt aktuelle ettersom regjeringen vil flytte den iskanten i Barentshavet, og tillate olje- og gassvirksomhet lenger nord enn det som tidligere har vært tillatt.

Samtidig har norske myndigheter trappet opp sin millitære virksomhet i området som et svar på at norsk etteretningstjeneste ser et tydeligere russisk nærver i nordområdene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger