NRK Meny
Normal

Voldtektssiktet lege fikk rettsdato

Den tidligere legen i 50-årene er siktet for å ha voldtatt flere unge gutter etter å ha dopet dem ned. Etter 16 måneder i varetektsfengsel fikk forsvareren kranglet til seg en dato for rettssaken.

Koridor i Ila fengsel i Bærum

SITTER HER: Den siktede mannen i 50-årene er nylig blitt overført til Ila fengsel, noe han er misfornøyd med, blant annet fordi han ikke får tilgang til PC. Bildet er tatt ved en anledning uavhengig av denne saken.

Foto: Roald Berit / SCANPIX

Så mange som 14 unge gutter og en jente skal ifølge politiet ha blitt seksuelt misbrukt av en tidligere lege over en lengre periode. Noen av ofrene skal også ha blitt voldtatt. Forholdene kan strekke seg så langt tilbake som 2006.

Mannen i 50-årene ble først anmeldt i februar i fjor. Etter det NRK.no kjenner til ble han først pågrepet av politiet 17. juni i fjor. I mellomtiden skal han ha begått flere overgrep. NRK kjenner også til at et mindretall av ofrene selv skal ha anmeldt forhold til politiet, men videre etterforskning har ledet påtalemyndigheten til totalt 15 ofre.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Tidligere har «arbeidsdatoen» for beramming av rettssak blitt satt til november. NRK.no får fredag opplyst at saken foreløpig er berammet til 3. februar neste år.

På berammingsdatoen vil mannen ha sittet varetektsfengslet i 596 dager. Tidligere denne uken ble han på nytt varetektsfengslet i fire uker, men den tidligere legen hevder fortsatt sin uskyld.

Mannens forsvarer Johnny Veum forteller at det har vært viktig for hans klient å få en konkret dato å forholde seg til.

– Jeg mener varigheten av varetektsfengslingen er kritikkverdig. Det har vært en lang periode politiet ikke har etterforsket saken og vi har kjempet for en dato å forholde oss til og vi er fornøyd med å ha fått gjennomslag for det.

Siktet for voldtekt

Den tidligere legen påstår hardnakket at han er uskyldig.

Johnny Veum

– USKYLDIG: Forsvarer Johnny Veum sier at klient bedyrer sin uskyld og ser frem til å forklare seg i retten. Foreløpig er den berammet til 3. februar.

Foto: NRK

– Min klient mener fortsatt at han ikke har begått disse gjerningene overfor noen og mener at han er helt uskyldig, sier forsvarer Johnny Veum til NRK.no.

Mannen er siktet for fem tilfeller av voldtekt, ett tilfelle for voldtektsforsøk, ett tilfelle for å foretatt seksuell handling uten samtykke, ett tilfelle av seksuell krenkende adferd og for å ha skjenket brennevin til personer under 20 år.

Politiet mener også at han skal ha dopet ned noen av ofrene sine før han angivelig skal ha forgrepet seg på dem.

Politiet holdt innledningsvis etterforskningen av saken hemmelig, men svært mange av etterforskerne ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo skal på ett eller annen tidspunkt ha vært involvert. Rundt 70 personer er blitt avhørt.

De angivelige overgrepene skal ha skjedd hjemme hos den siktede mannen på Majorstuen i Oslo.

Tidligere dømt

– Det er flere anmeldelser i saken, hvordan forklarer han det?

– Som sagt mener min klient at han er uskyldig og han ser frem til å forklare seg i retten.

– Han er også dømt for tilsvarende forhold i Sverige og har sonet flere dommer, hva sier han til det?

– Han bruker ikke mye tid på tidligere forhold. Han har konsentrert seg om denne saken.

Politiet mener også at mannen skal ha tatt bilde av ofrene mens de var ruset. Politiet har gått gjennom rundt 15.000 bilder som er på en minnebrikke og minnepenn.

Banket opp

Tina Bjarkø Helleland

UTILGJENGELIG: NRK.no har forsøkt å få en kommentar fra politiadvokat Tina Bjarkø Helleland, uten å lykkes.

Foto: NRK

Varetektsfengslingen for den tidligere legen har vært tøff, forteller Veum. I vår ble han banket opp i Oslo fengsel. Veum hevder også at den voldtektssiktede mannen ikke har fått nødvendig medisinsk oppfølging.

– Han er blitt henvist til behandling av «ikke-fysisk» karakter, men politiet nekter ham dette.

NRK.no er også kjent med at mannen i 50-årene er flyttet til Ila fengsel, noe han er misfornøyd med.

– Vi har ikke fått noen begrunnelse av politiet for avgjørelsen, men min klient er misfornøyd med overføringen. Blant annet fordi han ikke får benytte PC på Ila. I Oslo fengsel var han fornøyd med fasilitetene og brukte PC-en til å skrive, forteller Veum.

NRK.no har gjort gjentatte forsøk på å få en kommentar fra politiadvokatene Tina Bjarkø Helleland og Hilde Strand uten å lykkes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger