Hopp til innhold

Derfor vil Raja sende mamma og pappa på kurs

Innvandrerforeldre må slutte å slå, og norske foreldre må slutte å dokumentere hele livet til barna på Facebook. Slik begrunner Abid Raja behovet for statlige oppdragerkurs.

Abid Raja (V)

KURS: Abid Raja (V) går inn for at alle førstegangsforeldre skal få tilbud om foreldreveiledningskurs. Søndag skal Venstres landsmøte ta stilling til saken.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

«Oppvekst» er tema for Venstres landsmøte i helgen. Abid Raja er mannen som har ledet arbeidet med å foreslå ny politikk på feltet.

Ett av flere kontroversielle forslag er at det offentlige skal «tilby foreldreveiledningskurs for alle førstegangsforeldre».

– Og i det kurset så tenker jeg at særlig dette med oppdragervold bør være et hovedtema, sier Raja til NRK.

– Innvandrerbarn særlig utsatt

Her er innvandrerforeldrene hovedmålgruppen, mener Raja. De aller fleste innvandrerforeldre slår ikke sine barn. Også etnisk norske barn blir utsatt for vold hjemme. Men ifølge stortingsrepresentanten fra Venstre kan man ikke lukke øynene for at barn av innvandrere er overrepresentert.

– Den fysiske volden blir veldig mange innvandrerbarn utsatt for. Statistikken her er dyster og veldig høy, sier han og viser til en Nova-rapport fra 2007 som viser at viser at 17 prosent av ungdommene med minoritetsbakgrunn fra ikke-vestlige land sier de har blitt utsatt for grov vold, mot bare fire prosent av barna med norsk mor.

En gjennomgang Aftenposten har gjort av familievold-dommer i Oslo tingrett de siste tre årene viser at nesten ni av ti gjerningspersoner har minoritetsbakgrunn fra Asia eller Afrika.

Raja har selv kjent den såkalte «oppdragervolden» på kroppen. I programmet «Datoen» på NRK beskriver han hvordan vold preget hjemmet hans i oppveksten.

– Ja, det er ingen hemmelighet. Det at jeg både har vært i barnevernet selv en periode, og har kjent dette på kroppen og kjenner minoritetsmiljøet godt, gjør at jeg kan ha større empati og forståelse for deres situasjon, og forstå hva slags virkemidler man trenger for å komme i mål, sier han til NRK.

– Mener barna har godt av å bli slått

Raja mener det ikke er nok å fortelle at det ulovlig å slå, rise eller daske barn i Norge. Han vil at foreldreveiledning, gjennom jordmorbesøk i hjemmet og samtaler på helsestasjonen, skal informere om hvordan alle former for vold hemmer barnets utvikling.

– Problemet er at innvandrer-pappaen og innvandrer-mammaen som slår Ali og Fatima, de mener at Ali og Fatima har godt av å bli slått. For de ble slått selv, og de mener at de ikke tok skade av det selv. De mener at de slår i det godes hensikt. Og da må vi forklare dem hvor skadelig det er.

– Mener barna har godt av å bli slått

Raja mener det ikke er nok å fortelle at det ulovlig å slå, rise eller daske barn i Norge. Han vil at foreldreveiledning, gjennom jordmorbesøk i hjemmet og samtaler på helsestasjonen, skal informere om hvordan alle former for vold hemmer barnets utvikling.

– Problemet er at innvandrer-pappaen og innvandrer-mammaen som slår Ali og Fatima, de mener at Ali og Fatima har godt av å bli slått. For de ble slått selv, og de mener at ikke tok skade av det selv. De mener at de slår i det godes hensikt. Og da må vi forklare dem for skadelig der er.

– Skal disse foreldreveiledningskursene utformes på annen måte for innvandrerforeldre enn for norske foreldre?

– Ja, absolutt.

Han mener det viktigste å få fram overfor norske foreldre, som verken sliter med rus eller er i risikogruppen på andre måter, er at de må tenke seg om før de legger ut bilder av barna sine på internett.

– De styggeste utslagene, er når du finner igjen barnebildene på pornoringsider. De vil aldri la seg slette, de vil være der for alltid, sier han.

– I dag velger ikke barn sitt eget personvern. Det vil være en del av foreldreveiledningskurset. Vær bevisst på når du legger ut bilder.

AKTUELT NÅ