Hopp til innhold

Vil suspendere valgfuskere

Politikere som er under etterforskning for valgfusk kan i framtida bli suspendert fra politiske verv, sier kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Hun har varslet en gjennomgang av valgloven etter flere episoder under årets kommunevalg.

 

Magnhild Meltveit Kleppa
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

 - Hvis en person er siktet eller etterforsket  fordi det kan være snakk om å ha jukset seg til en plass, så er det i dga ikke hjemmel i kommuneloven for suspendering. Det må vi se på, sier Meltveit Kleppa.

Flere episoder i forbindelse med kommunevalget i høst har satt igang en debatt om tilliten til valgsystemet.

Endre valgloven

I Drammen er foreløpig én person siktet i forbindelse med kjøp av stemmer og i går bestemte Politiet i Tønsberg seg for å starte etterforskning etter påstander om mulig velgjuks der.

Kommunaldepartementet vurderer nå å endre valgloven på flere områder, i tillegg til suspensjon av mistenkte juksere vurderer departementet å gjeninnføre konvolutten som stemmeseddelen puttes oppi, samt nekte listekandidater å være funksjonærer i valglokalet.

- Vett til å suspendere seg selv

- Vi må ha et valgsystem i Norge som inngir tillit og som gjør at folk stemmer, sier Meltveit Kleppa.

Professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, synes det er positivt at Kleppa tar tak i problemene. Han ønsker suspensjon av mistenkte valgforskere velkommen.

- Så lenge de er under mistanke har de ingenting i den politiske prosess å gjøre. De burde hatt vett til å suspendere seg selv, å trekke seg ut av situasjonen. Men om de ikke har det, så bør valgstyret ha mulighet til å suspendere dem, sier Aarebrot.

- Men grenser det ikke til forhåndsdømming å suspendere folk som tross alt er uskyldige til det motsatte er bevist?

- Jo, men nå er ikke dette bare en juridisk prosess, men også en politisk prosess og i politikken er normene strengere enn det som gjelder i alminnelig strafferett, sier Aarabrot.

AKTUELT NÅ