NRK Meny
Normal

Vil ikke sperre barn inne

Johan Holand jobber i dag på den samme barnevernsinstitusjonen han bodde på da han var gutt. Han synes ikke det er lurt å låse kriminelle ungdommer inne.

Johan Holand
Foto: Sara Victoria Rygg

- Ingen god ide

Johan Holand var 11 år første gang han ble sendt på institusjon. Politiet satte ham i håndjern og sperret han inne med tvang. I dag jobber Holand i en barnevernsinstitusjon han selv bodde på som gutt, og synes ikke det er en god ide å låse inne kriminelle unge. Men han mener regelverket i barnevernloven er for dårlig og at loven bør bedres slik at de som skal hjelpe, kan hjelpe skikkelig.

- Man må ha noen sterke voksne som har lov til å bry seg med det ungdommene gjør. Ta fra dem mobilen når de ringer rundt klokka to på natta og nekte dem å reise inn til Oslo for å ruse seg eller treffe de dårlige kompisene.

- For det har man ikke mulighet til i dag?

- Nei, det heter seg at de skal ha tilgang på telefon og internett. Men det er ikke bestandig at det er så lurt. Det kan være perioder hvor man bør få lov til å frata dem det.

Sammensurium av lover og regler

Holand blir ofte frustrert på grunn av alt lovverket som regulerer arbeidet til barnevernsansatte.

- Det er utrolig mye lover og regler som er i den norske barnevernloven. Og så skal man i tillegg følge noen konvensjoner fra EU og FN. Disse lovene er ikke alltid tilpasset jobben de som jobber i barnevernet har å gjøre, og det tror jeg ikke justisministeren har fått med seg, sier Holand.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger