Vil ha afghanerne ut kjapt

Politiet håper å sende de afghanske flyktningene ut av Norge innen 14 dager.

Afghanske flyktninger
Foto: Martin Giæver / NRK

Politiet oppløste i natt demonstrasjonen utenfor Stortinget. 21 av afghanerne blir nå fremstilt for varetektsfengsling.

 Se video: Afghanske flyktninger fjernet

- Aksjonen forløp uten problemer av noe slag, opplyser stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NTB. 

Ved 1.30-tiden ble 41 afghanere tatt med til arresten. 20 av disse er nå løslatt, ifølge politiet.

Blir fremstilt for fengsling

Politiets utlendingsenhet (PU) har nå overtatt ansvaret for de afghanerne som mistenkes for å oppholde seg ulovlig i landet.

11 av flyktningene vil i dag bli framstilt for varetektsfengsling, mens de resterende 10 blir fremstilt i morgen, sier informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets utlendingsenhet til NRK.

De afghanske demontrantene er siktet for brudd på utlendingsloven, og PU mener at de bør varetektsfengsles i 14 dager i og med fare for unndragelse.

Politiets mål er å sende alle de siktede afghanerne innen 14 dager.

- Situasjonen forverret

SVs utenrikspolitiker Ågot Valle sier situasjonen i Afghanisten er forverret, og at de afghanske flyktningene ikke må tvangsreturneres til landet nå. 

Ågot Valle

SVs Ågot Valle mener flyktningene må få bli i Norge.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

- FNs høykommissær for flyktninger er bastante på at vi ikke må finne på å sende folk tilbake til steder der de ikke har tett og sterkt nettverk, eller en familie. Og heller ikke til Kabul, sier Valle til NRK.

Valle har nettopp returnert fra en rundreise i Afghanistan, hvor hun har møtt FNs høykommissær for flyktninger som har vurdert situasjonen i Afghanistan, og konkludert med at krigen vil trappes ytterligere opp i landet.

- Må ut

De 45 afghanerne slo leir foran Stortinget lørdag med bønn om å få bli i Norge og slippe å bli tvangsreturnert til hjemlandet. 41 av de 45 har fått endelig avslag på oppholdstillatelse i Norge.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har gjort det klart at afghanere som har fått endelig nei til oppholdstillatelse, må ut av landet.

Siden mai i fjor har 65 afghanere med endelig avslag på sine asylsøknader forlatt Norge frivillig. 160 er blitt returnert av Politiets utlendingsenhet. Ytterligere 800 afghanere har fått endelig avslag, men norske myndigheter kjenner ikke til hvor mange av disse som fremdeles oppholder seg ulovlig i Norge.

Norske myndigheter har liten eller ingen oversikt over skjebnen til asylsøkere som blir tvangsreturnert til sine hjemland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger