India forbyr surrogati for utlendinger

En indisk domstol har besluttet at landet ikke lenger skal tillate surrogati for utenlandske borgere.

Surrogatmødre i India

SURROGATMØDRE I INDIA: Fra og med i morgen vil det være forbudt for utlendinger å få barn ved hjelp av surrogati i India.

Foto: MANSI THAPLIYAL / Reuters

India har lenge signalisert at de ønsker å stramme inn på den sterkt økende surrogat-trafikken.

LES: Fraråder bruk av surrogatmødre

Surrogati kun for indere

Sent tirsdag kveld indisk tid sendte Indian Council of Medical Research (ICMR) ut en melding til alle surrogatklinikkene i India om at det ikke lenger er lov å ha utenlandske pasienter, skriver Nettavisen.

Dermed gjenstår kun den formelle behandlingen i parlamentet for å vedta den nye surrogatiloven. Kun indiske par vil få lov til å benytte seg av surrogatimødre.

Utnyttelse av fattige kvinner

India, med billig teknologi, dyktige leger og en jevn tilførsel av lokale surrogatmødre, er en av relativt få land der kvinner kan betales for å bære en annens barn.

Debatten har haglet rundt denne uregulerte virksomheten, som mange mener utnytter fattige kvinner. Tidligere denne måneden beordret en domstol regjeringen til å peke ut tiltak for å regulere bransjen etter økt bekymring.

Regjeringen, i sin erklæring presentert for domstolen i Delhi heter det at «det vil kreve noe tid å få loven på plass».

– Regjeringen vil forby og straffe kommersiell surrogati, står det videre i erklæringen.

Flere tusen barnløse utlendinger har benyttet seg av tilbudet, som vanligvis foregår ved prøverørsbefruktning og overføring av embryoer.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt