NRK Meny
Normal

Svenskene vurderer å plassere ulv langs norskegrensen

Svenske myndigheter vurderer å plassere ulv fra dyreparker ut i skogen nær norskegrensen for å sikre ulvestammen i landet. Senterpartiet reagerer sterkt.

Ulv drept dyr

Dette kan bli et vanligere syn i Norge om noen år, dersom svenske myndigheter får viljen sin.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Fra og med i mai og fram til utgangen av 2014 vil svenskene sette ut 20 ulvevalper fra dyreparken og ut i naturen. Det kan skje nær den norske grensen.

Grunnen er at den svenske ulvestammen sliter med innavl. En EU-rapporter viser at genmaterialet hos ulvene ikke er godt nok for å sikre stammen. De vil derfor fornye ulvegenene ved hjelp av ulver fra dyreparker.

Vil sikre genetisk materiale

– Vi vil sikre at vi får inn nytt genetisk materiale. Fordi det er en begrenset innvandring av ulv til Skandinavia har vi da fått i oppdrag å hjelpe til at det føres inn ulv i Sverige, sier Helene Lindahl Vik, som er prosjektleder i det svenske naturvernsdirektoratet.

Vik forteller at de har fått oppdraget av Riksdagen til å holde på til 2014. Deretter er det opp til den svenske regjeringen å bestemme om de skal fortsette med det.

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum frykter ulven kommer over grensen, og drar i dag til Sverige for å stoppe prosjektet. Han skal møte den svenske landbruksministeren, den parlamentariske lederen til det svenske Senterpartiet, og mange andre riksdagsmedlemmer.

– Dette begynner det å bli helt sykt. Da kunne vi like godt hatt ulvene i dyrepark og bevart genene der, sier han til NRK.

Har ingen forståelse

– Det kommer til å berøre Distrikts-Norge i stor grad. Da må vi protestere og si ifra både til den svenske regjeringen og den svenske riksdagen. Vi har ikke noen som helst forståelse for at man skal stte ut svensk dyreparkulv nær norsk grense.

Vedum mener det svenske ulveprosjektet vil undergrave legitimiteten til ulveforvaltningen dersom ulven vandrer inn i norske beiteområder.

– Ulven kommer til å skape masse uro, bråk og lidelser – både for dyr og folk.

Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell (SV) er ikke orientert om Sverige-turen til Vedum.

– Jeg drar på vegne av Senterpartiet og de som har stemt meg inn på Stortinget. De forventer at vi er tydelige i saker som dette.

Det er foreløpig ikke avgjort eksakt hvor ulven skal plasseres. Grenseområdene mot Norge er en av flere muligheter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger