Hopp til innhold

Vil doble antallet norsktimer

Helga Pedersen (Ap) sier regjeringen vil doble antallet obligatoriske norsktimer for innvandere som har fått opphold i landet. I tillegg innføres eksamen etter endt kurs.

Video nsps_upload_2009_4_19_17_3_48_3385.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

I dag sto Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen på talerstolen på landmøtet for å innlede debatten rundt partiprogrammet.

Mer norskundervisningen

Integrering har vært et av de store diskusjonstemaene på landsmøtet i dag. Pedersen sier regjeringen har vedtatt å skjerpe kravene til norskundervisning for innvandrere og asylsøkere. De vil fordoble norskopplæringen fra 300 til 600 timer.

- 300 timer er ikke nok opplæring i norsk for innvandrere. Dagens rett og plikt til norskundervisning skal fordobles, sa Pedersen fra talerstolen i dag.

- Mange gjennomfører kurset uten dokumentasjon på at de har gjennomført kurset, Vi foreslår derfor at det også at det innføres obligatoriske prøver i norsk for de som gjennomfører denne opplæringen.

- Vi krever at alle lærer seg norsk, men vi skaper tilbud slik at det er mulig for alle, sa Pedersen.

Må gjennomføre

Dette tiltaket vil gjelde for flyktninger, asylsøkere og folk som søker familiegjenforening. Arbeidsinnvandrere vil også få rett til undervisningen, men de har ikke plikt til gjennomføre den. De første tre gruppene må delta i undervisningen for å få innvilget bosetting.

Helga Pedersen
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

AKTUELT NÅ