VG: Mener politiet bør etterforske «mirakelpredikant»

En strafferettsekspert mener politiet bør etterforske Svein-Magne Pedersen, etter VGs avsløringer om predikantens nødhjelpsprosjekter.

Svein-Magne Pedersen Svein-Magne Pedersen

Gjennom Misjon Jesus Legers blad «Legedom», opplyser predikant Svein-Magne Pedersen at det har blitt samlet inn penger til stiftelsens 24 barnehjem i India. Ifølge VG er det i virkeligheten snakk om kun to barnehjem, som per dags dato ikke er i drift som barnehjem

Foto: Paul S. Amundsen / VG

Lørdag avslørte VG hvordan helbredelsespredikant Svein-Magne Pedersen gjennom sin stiftelse Misjon Jesus Leger, har samlet inn penger fra nordmenn til nødhjelpsprosjekter som ikke eksisterer.

Ifølge avisen skal Pedersen ha hevdet overfor sine givere at han har finansiert 24 barnehjem i Orissa og Chennai i India ved hjelp av pengeinnsamlinger.

VG mener å kunne dokumentere at det i virkeligheten kun skal være snakk om to barnehjem.

På ett av dem bor det bare kuer, mens det andre brukes til å tilby leksehjelp til et titalls barn, skriver avisen, etter at deres journalister selv oppsøkte barnehjemmene i India.

– Har ikke ansvar for prosjektene

Strafferettsekspert Jon Petter Rui sier til avisen at han mener politiet burde undersøke Svein-Magne Pedersens nødhjelp etter VGs avsløring.

– Hvis man utover enhver rimelig tvil kan bevise at noen samler inn penger til noe man vet man ikke skal bruke det til, så er det bedrageri. Hvis det er bedrageri, blir man straffet. Strafferammen er på opp til seks år, sier Rui til VG.

Jon Petter Rui

Jon Petter Rui, strafferettsekspert og professor ved juridisk fakultet på Universitetet i Tromsø.

Foto: Universitetet i Bergen

Overfor VG understreker Svein-Magne Pedersens advokat John Christian Elden at Misjon Jesus Leger ikke er en hjelpeorganisasjon, og at stiftelsen gir gaver til samarbeidspartnere bl.a. i utlandet.

«Misjonen overtar ikke noe ansvar for prosjektene de gir gaver til», heter det i tilsvaret fra Elden til VG.

Nora Mørks advokat, John Christian Elden.

Svein-Magne Pedersens advokat John Christian Elden sier at Pedersen og hans stiftelse har forholdt seg til informasjon om barnehjemmene fra lokale samarbeidspartnere.

Foto: Martin Giæver / NRK

Han sier videre at Pedersen har forholdt seg til informasjon fra lokale samarbeidspartnere i India, og ikke har hatt noen grunn til å tvile på denne informasjonen.

Les hele svaret fra John Christian Elden her.

Strafferettsekspert Rui sier til VG at manglende kunnskap ikke utelukker straff.

– Vi har også en straffebestemmelse som rammer grovt uaktsomt bedrageri, der man har opptrådt grovt klanderverdig uten å ha hatt den samme kunnskapen som ved bedrageri.

– Kynisk svindel

Stortingsrepresentant Petter Eide (SV), som har jobbet med bistandsarbeid i 15 år, sier til VG at avsløringen gjør ham forbannet.

– Dette er kynisk svindel, og Pedersen utnytter folks godhet i Norge.

Eide sier også til avisen at han er redd for at predikantens praksis vil undergrave tilliten til andre organisasjoner som driver med bistandsarbeid.

KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier til VG at han forventer at Pedersen gjør rede for hva pengene er brukt til.

– Dersom dette stemmer, så er det svært kritikkverdig - og en praksis jeg tar sterk avstand fra, sier han om avsløringene.

Dokumentar om Svein Magne Pedersen og hans arbeid med helbredelser.

Dokumentar fra 2010 om Svein Magne Pedersen og hans arbeid med helbredelser.

SISTE NYTT

Siste meldinger