Ventemottaket i Lier totalskadd

Mange av beboerne på mottaket skal ha visst om brannen på forhånd. Bagasjen var allerede pakket da brannen brøt ut.

Lier ventemottak
Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Ifølge NTB brant to av brakkene ned til grunnen, mens skallet fortsatt står på den tredje brakka. Alle beboerne ved mottaket skal være evakuert, men bygningene er totalskadd.

Dermed har ikke Norge lenger noen fungerende ventemottak. Det andre mottaket, som ligger på Nannestad ble ødelagt natt til tirsdag.

Da hersket det fullt kaos ved ventemottaket etter at brannen brøt ut ved midnatt. Det samme mottaket ble utsatt for opptøyer fra beboerne natt til tirsdag . To personer ble sendt til legen for å undersøke om de hadde røykskader, men ingen skal være skadd.

En buss ankom ved 01.30-tiden det brannherjede ventemottaket for å frakte de første beboerne vekk fra stedet. Lensmann i Lier, Arne Lauvålien, opplyser at alle beboerne som er evakuert blir fraktet til Lierbyen skole for natten.

Trolig påsatt

NRKs reporter på stedet forteller at et stort området rundt ventemottaket er sperret av. Politet bærer også skjold og hjelm.

Lensmannen i Lier mener det er sannsynlig at brannen er påsatt.

– Vi kan ikke si noe sikkert om årsaken til brannen, men alle tre brakkene har startet noenlunde samtidig, så det er vel mye som kan tyde på at det er påtent her, sier han.

Selv om både politiet og brannvesenet var til stede på mottaket da det begynte å brenne, tok det kort tid før bygningene var overtent. Dette tyder på at de som tente på har brukt tennvæske.

– De som tente på har trolig brukt tennvæske av ett eller annet slag. Det var umulig å redde husene, forteller overbefalsvakt Odd Ellingsen ved Drammensregionens brannvesen til NTB.

Flere afrikanske asylsøkere ved mottaket sier til NRKs reporter at det har gått rykter om at det skulle bli brann i hele dag. Folk skal ha blitt bedt om å pakke sakene sine og mange har snakket om brannen. Ingen vet imidlertid hvem som skal ha tent på.

NRKs reporter på stedet forteller at de fleste beboerne han ser har bagasjen sin med seg, og at det derfor virker som de var forberedt på brannen i natt.

Lennsmann Arne Lauvålien har også hørt at beboerne var forberedt på brannen, og mener dette er påfallene. Han understreker imidlertid at dette er asylsøkere som ikke har veldig mange eiendeler, og at de derfor trolig har det meste i koffertene sine fra før.

En fjerde bygning, hvor kvinner og barn bodde, skal ikke være rammet av brannen.

Brann på Lier ventemottak

Flammer og røyk kunne ses fra store deler av Asker og Lier natt til onsdag.

Foto: Siri westgaard

Registrerer beboere

NRKs reporter på stedet forteller at ingen er pågrepet for hendelsen, men at det vil bli foretatt avhør av enkelte av beboerne.

Ved 3-tida var det 30 beboere og 30 polititjenestemenn på mottket, skriver NTB. Da hadde politiet allerede begynt å sende folk til skolen der de skal bo i natt.

Alle som reiser derfra får bagasjen grundig gjenomgått før de går på bussen. Ifølge NTB blir enkelte av beboerne også ransaket.

Ventet ikke noe så alvorlig

Mottaksleder Hugo Limkjær betegner nattas hendelse som tragisk, men sier til NTB at han var klar over at situasjonen ved mottaket var uforutsigbar og at han derfor ikke er overrasket over at det skjedde ei ny hendelse.

– Men jeg hadde ikke trodd at det skulle skje noe så alvorlig, sier han til NTB.

Linkjær forteller at personalet ved mottaket flere ganger mottok trusler og signaler om at noe kunne skje igjen etter opptøyene natt til tirsdag.

– Jeg tror dette er en påsatt brann som er planlagt i detalj av en gruppe beboere, sier han til NTB etter å ha snakka med beboerne i natt.

Brann på ventemottaket i Lier, politimenn

Det var store politistyrker utenfor mottaket.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

– En måtte hoppe ut av vinduet

Rune Berglund Steen, kommunikasjonsansvarlig i Antirasistisk Senter, snakket med en av beboerne på telefonen rett etter at brannen brøt ut.

– Han gråt og var svært opprørt, og fortalte at de få eiendelene han hadde var brent opp.

Ifølge beboeren var tre av bygningene overtent, og en i ferd med å kollapse. Han fortalte også at en beboer måtte hoppe ut av vinduet for å redde seg ut fra flammene.

– Ifølge beboeren virket det som om politiet ikke hadde kontroll, sier Steen.

Han lurer på om det ikke er blitt gjort noe for å ivareta sikkerheten etter opptøyene i går natt.

– Hvis det er slik at det ikke har vært satt inn særlige tiltak i etterkant av siste natts hendelser, er det meget alvorlig, sier Berglund Steen.

Kurdere på ventemottaket i Lier

Disse to mennene fra Kurdistan bor på ventemottaket i Lier. - Vi har vært veldig sinte. Vi har nektet å spise i hele dag, vi vil til et annet sted, forteller de.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

140 personer

Ifølge politiet bor det rundt omkring 140 personer på mottaket i øyeblikket, blant dem kvinner og barn. Det var trolig ikke fullt så mange der natt til onsdag da brannen brøt ut.

Et vitne på stedet forteller til NRK.no at flammer fra mottaket stod høyt over tretoppene. En av bygningene skal bare ha en etasje igjen.

Flammer og røyk kunne ses fra store deler av Asker og Lier.

Opptøyer

Natt til tirsdag oppsto det opptøyer på begge de to statlige ventemottakene for asylsøkere som har fått endelige avslag på sine søknader om opphold i Norge.

Bråket begynte først på Fagerli ventemottak på Nannestad i Akershus. Uroen startet få minutter etter midnatt med steinkasting og brannstiftelse. Tre personer ble pågrepet etter opptøyene.

Deretter kom det meldinger om at opptøyene hadde forplantet seg til Lier ventemottak utenfor Drammen.

Brann på Lier ventemottak

Brannen kunne ses fra store deler av Asker og Lier.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

– Frustrasjon

I et møte med UDI og politiet tirsdag formiddag konkluderte ledelsen ved mottaket i Lier med at årsaken til opptøyene var «frustrasjon over systemet».

Mottaksleder, Hugo Limkjær, fortalte til NRK tirsdag at alle som sitter på mottaket i Lier har fått endelig avslag på sine søknader om opphold.

– Jeg skjønner frustrasjonen deres, men vi aksepterer ikke vold og skader på mottaket uansett, sa han.

- Vanskelig

Sudanske Francis Okney har bodd på Lierskogen statlige ventemottak i fire år. Han sier det er svært vanskelige forhold der.

– Jeg tror opptøyene startet på grunn av forholdene vi bor under. Mange er veldig slitne. Det er svært lite å gjøre her, og det blir for mye press for enkelte å ikke vite, sa han til NRK.no etter opptøyene natt til tirsdag.

Evakuerte som venter utenfor asylmottaket i Lier

Evakuerte venter utenfor asylmottaket i Lier.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

Psykisk press

I fjor skrev NRK om det psykiske presset på asylsøkere som får endelig avslag på søknad om opphold.

– Asylsøkere med avslag pådrar seg psykiske lidelser mens de venter på å bli sendt ut, hevder psykiater Sverre Varvin

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger