Hopp til innhold

– Uverdige forhold på ventemottak

Asylsøkere med endelig avslag pådrar seg psykiske lidelser mens de venter på å bli sendt ut, hevder psykiater. Francis har ventet i tre år.

Sudanske Francis på ventemottak
Foto: NRK

Bak stengte gjerder og under strenge sikkerhetstiltak sitter rundt 80 asylsøkere med avslag og prøver å slå i hjel tiden på Lier ventemottak i Buskerud.

Følg debatten i NRKs Politisk kvarter kl 0745 idag: Politisk Kvarter

Disse menneskene har ikke rett til å oppholde seg i Norge, men mange av dem må bli værende fordi det ikke er mulig å tvangssende dem til hjemlandet.

– Verre enn en krigssone

Asylsøkerne på Lier skal i utgangspunktet bare bo der midlertidig i påvente av hjemsendelsen.

Francis fra Sudan har sittet på et lite soverom på mottaket i tre år og ventet. Det tærer på psyken.

Video nsps_upload_2009_7_2_15_26_51_85.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: – Livet handler om mer enn å sove og spise.

– Jeg skjønner de vil presse oss ut av landet, og det er greit, men denne behandlingen er umenneskelig. Det må være en grense for hvor lenge vi kan sitte her, sier Francis som deler rom med tre andre menn som ikke snakker samme språk som ham.

Privatliv er ikke-eksisterende, og flere har pådratt seg depresjoner og tilbrakt tid på psykiatrisk avdeling.

– Det er på en måte bedre å leve i en krigssone, for der er man mentalt fri, mener Francis.

– Potensielt helseskadelig

Uten jobb og penger er det lite Francis kan ta seg til. Dagene på det 36 kvadratmeter store rommet bruker han til å se på en gammel dvd med Øyvind Blunck-sketsjer.

– Hvorfor drar du ikke bare hjem?

– Å reise hjem til landet mitt, er som å begå selvmord. Jeg er ikke klar for å begå selvmord, sier Francis.

Francis ser på Øyvind Blunck

Francis får dagene til å gå ved å se på Øyvind Blunck på dvd.

Foto: NRK

Men selvmord kan for mange nettopp bli siste utvei.
Sverre Varvin som er psykiater ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress sier situasjonen ved norske ventemottak på sikt vil påføre asylsøkerne helskeskader:

– Jeg vurderer situasjonen som ganske uverdig, og fra en medisinsk synsvinkel som potensielt helseskadelig, sier Varvin og legger til:

– I verste fall kan noen bli så fortvilet at de prøver å skade seg selv eller å ta sitte eget liv, advarer Varvin.

– Norge har ansvaret

Situasjonen Francis befinner seg i er ikke unik. På Lier sitter flere asylsøkere og venter på andre og tredje året.

Da har Norge et ansvar for dem, sier biskop i Tunsberg Laila Riksaasen Dahl.

– Det er uverdig at man bare oppbevarer menneske på den måten. Kan de ikke returneres, så må man finne en løsning. Og mens man finner den løsningen må de få en meningsfull tilværelse med sysselsetting eller midlertidig arbeidstillatelse, sier biskopen.

– Det verste er å avfinne seg med at noen blir gående sånn på vent, mens deres beste år går. Å ikke engang gjøre noe for at de har det meningsfyllt mens de er her, det må jo knekke mennesker. Det synes jeg ikke vi skal sitte og se på, sier Riksaasen Dahl.

I mens fortsetter livet for Francis på det trange rommet på mottaket. De få eiendelene han har, er det nesten ikke plass til på rommet han deler med tre andre.

– Jeg har aldri levd et slikt liv. Selv i flyktningeleirene i Afrika hadde vi vårt eget telt, sier Francis.

– Bør gi dem oppholdstillatelse

Bjørg Tørresdal i Kristelig folkeparti mener at mennesker som har vært her lenge og ikke kan tvagsreturneres burde få et opphold på humanitært grunnlag.

– Det er helt uholdbart å sette mennesker på vent. I slike situasjoner må man kunne vurdere slike mennesker ut i fra sterke menneskelige hensyn og gi dem et opphold, mener Bjørg Tørresdal.

Hun forteller at for å få til dette juridisk kan man legge til lang botid i paragrafen om opphold på humanitært grunnlag og gi mennesker som har blitt satt på vent lenge en ny vurdering.

– De som har vært lenge i landet, kan norsk og ønsker å arbeide kan tas ut av ventesituasjonen og gis et opphold i Norge, sier Tørresdal.

AKTUELT NÅ