Hopp til innhold

Vegvesenet frykter dødssommer på veiene

16 mennesker mistet livet i juni. Det er nesten dobbelt så mange som i juni i fjor.

Har sett flere nestenulykker

HAR STARTET FERIEN: Jarle Utne-Reitan har sett flere nestenulykker langs norske veier.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Mange nordmenn velger norgesferie og når startskuddet for fellesferien går om en drøy uke er det flere som begir seg ut på tur langs norske veier. Det betyr mer trafikk i enkelte områder - og flere ulykker.

16 mennesker mistet livet i juni i år, mot ni på samme tid i fjor. Og vegvesenet frykter nå flere alvorlige sommerulykker.

– Flere nestenulykker

Campingturist Jarle Utne-Reitan er blant dem som har valgt ferie med campingvogn langs veien. Han har selv vært vitne til flere nestenulykker de siste dagene.

– Vi hadde en opplevelse i går da vi kjørte over Haukeli. Der var det en som hadde det fryktelig travelt. Et vogntog var i ferd med å svinge av veien, og bilisten holdt på kjøre rett inn i vogntoget, sier Jarle Utne-Reitan, og legger til:

– Og rett før vi kom hit var det en bil som var på vei over i vårt kjørefelt. Om han satt på mobilen eller hva det var, det vet jeg ikke.

– Urovekkende

Hittil i år har 63 mennesker mistet livet i trafikken i Norge. Det er 16 flere enn på samme tid i fjor, viser tall fra Statens vegvesen. Ulykkene som har tatt flest liv er møteulykker og utforkjøringsulykker.

Frykter sommerulykkene

FRYKTER SOMMERULYKKENE: Seniorrådgiver i vegvesenet, Rita Helen Aarvold frykter flere dødsulykker på veiene i sommer.

Foto: Tanita Kveinå / NRK

– Dette er en urovekkende økning. Samtidig vet vi at fjorårets tall var rekordlave. Selv om tallene har økt litt i år er utviklingen fortsatt positiv sammenlignet med tidligere år, påpeker Rita Helen Aarvold, seniorrådgiver i Statens vegvesen vegdirektoratet.

I 2015 mistet 47 personer livet i løpet av årets seks første måneder, mens i 2014 var antallet 75.

Frykter sommerulykkene

– Sommermånedene er typiske ulykkesmåneder. Og vi ser en økning i antall ulykker, sier Aarvold.

I løpet av de siste fem årene har 49 mennesker mistet livet i gjennomsnitt hver sommer. Høy fart og økt trafikk er noe av grunnen til at ulykkene får så alvorlige konsekvenser.

– Det er ofte flere i en bil. Det er flere motorsykler på veiene og flere turister som kjører i områder de ikke er vant til, enten de kommer fra utlandet eller forflytter seg innen Norge, sier Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Flest menn

Av de 63 som har omkommet hittil i år, var 53 menn og 10 kvinner. De fleste var i alderen 45 - 64 år.

– Menn kjører mer, men de har også en høyere risikoadferd i trafikken, sier Aarvold, og legger til:

– Vi ser at ungdommer har hatt en betydelig risikoreduksjon de siste årene, men det har ikke den godt voksne aldersgruppen.

Vegvesenet oppfordrer nå bilistene til å være oppmerksomme.

– Kjør etter forholdene, hold fartsgrensen, stopp om du er trøtt, pakk bilen riktig og kjør forsiktig, sier Aarvold.

AKTUELT NÅ