Hopp til innhold

Krever obduksjon av alle som dør i trafikkulykker

Motorførernes Avholdsforbund (MA) vil ha på plass en lovhjemmel i veitrafikkloven for rettsmedisinsk obduksjon av alle som dør i trafikkulykker.

Obduksjonssal Rettsmedisinsk institutt

Kun hver tredje som dør i trafikken blir i dag obdusert. MA vil at alle skal obduseres.

Foto: Helge Carlsen / NRK

I dag blir det kun utført obduksjon hvis ulykken kan få rettslige følger, men dersom flere blir obdusert vil man få klarere svar på hvorfor det skjer dødsulykker, mener MA – tidligere Motorførernes Avholdsforbund.

– Vi krever nå en lovhjemmel for rettsmedisinsk obduksjon av alle trafikkdrepte, sier generalsekretær Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

1 av 3 obduseres

Overlege på rettsmedisinsk avdeling hos Folkehelseinstituttet (FHI), Arne Stray-Pedersen, mener en obduksjon av folk som dør i trafikken kan gi svar som ikke en åstedsgransking kan gi.

Arne Stray-Pedersen

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen sier de finner mye informasjon, som kan være relevant for å forstå hva som har skjedd.

Foto: Ketil Kern / NRK

– Det er veldig ofte vi finner ut ting ved obduksjonsbordet som vi mener har vesentlig betydning for å forstå hva som har skjedd i ulykken, sier Stray-Pedersen.

I 2014 omkom 149 personer på norske veier, og hvert år blir om lag en tredjedel av dem som dør i trafikken obdusert.

– Dersom man får på plass en ordning hvor alle omkomne blir undersøkt, vil vi kunne bruke informasjonen til å forebygge dødsfall, sier Stray-Pedersen.

Da vil det bli enklere å forstå om de som omkommer har fått et illebefinnende, kjørte i rus eller om de valgte å ta sitte eget liv.

Venter rapport

Det er nå snart to år siden at Statens vegvesen, Havarikommisjonen og andre organisasjoner etterlyste obduksjon av alle omkomne i trafikken.

Nå vil altså MA få en fortgang på prosessen, men samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen venter fortsatt på en ulykkesrapport.

– Jeg er enig i at dette er viktig, og derfor er vi positive til det. I fjor vår satte vi ned et utvalg som begynte å gjennomgå ulykkesrapportene og systemet rundt det. De vil levere sin rapport ganske snart, og da vil vi også få fortgang på de politiske prosessene, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger