Vegdirektøren: – Skuffet og oppgitt

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen bekrefter å ha fått inn flere tips om ulovlig prissamarbeid.

Video Vegdirektør Terje Moe Gustavsen om påstander om ulovlig prissamarbeid

KLIKK FOR Å SE VIDEO: – Vi er opptatt av å ha mest mulig asfalt for pengene, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

NRK meldte tirsdag at en tidligere asfaltsjef i Veidekke har innrømmet ulovlig prissamarbeid med sin største konkurrent.

– At det fremkommer påstander om prissamarbeid gjør meg skuffet og oppgitt. Dersom Konkurransetilsynet og politiet påviser prissamarbeid, så er det veldig alvorlig, sier Vegdirektør Terje Moe Gustavsen til NRK.

Fra 1996 til 2009 skal de to største entreprenørene i asfaltbransjen ha samarbeidet ulovlig i Midt-Norge. Målet var å kontrollere markedet og svindle det offentlige for store beløp.

(Saken fortsetter under videoen)

Innrømmer prissamarbeid på asfalt

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Selskapene Veidekke og NCC avtalte å fordele asfaltmarkedet i Midt-Norge mellom seg.

– Skal være konkurranse

Veidekke og NCC hadde over 70 prosent av alle anbudene på asfaltering på det norske markedet i 2010, ifølge NRKs undersøkelse.

– Vi er opptatt av å ha mest mulig og best mulig konkurranse. Derfor har vi en klar nulltoleranse mot prissamarbeid, sier Gustavsen på spørsmål om hva han synes om de to selskapenes dominans.

– Når det gjelder hvilke selskaper som får kontraktene, er det et resultat av konkurranse, og det skal være en sunn konkurranse, fastslår han.

– Usmakelig

Venstres Trine Skei Grande, som er medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, mener det ulovlige prissamarbeidet er totalt uakseptabelt.

– Dette er å stjele penger fra det norske folk. Nødvendige veiforbedringer har blitt hengende igjen på grunn av disse lovbruddene, sier hun på partiets nettside.

Hun sier at det ikke er første gang noe slikt skjer, og mener konkurranse- og tilsynsmyndighetene burde reagert tidligere.

– Det burde ha ringt en bjelle siden prisene har steget så mye som de har gjort i det siste. Her kan det se ut som tilsynsmyndighetene har sviktet, sier Grande.

Har fått tips

Gustavsen viser til at saken fortsatt er under etterforskning.

– Vi viser årvåkenhet overfor alle aktører. Det har vi gjort i 2010, og det kommer vi fortsatt til å gjøre, fordi vi altså er så opptatt av å ha mest mulig asfalt for pengene. Kort sagt: At vi bruker samfunnets penger best mulig, sier Gustavsen.

Vegdirektoratet har fått flere tips om prissamarbeid i 2010, og Gustavsen bekrefter at det også dreier seg om tilfeller utenfor Midt-Norge.

– Gjennom 2010 har vi fått tips om prissamarbeid som vi umiddelbart har oversendt Konkurransetilsynet, forteller vegdirektøren.

– Vi har også oversendt alle vurderinger vi har gjort til Konkurransetilsynet, og stiller alle våre ressurser til disposisjon, slik at vi også kan bidra til å komme til bunns i dette, legger han til.

Video NCC-ansatt: – Veidekke regisserte hele greia

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Den tidligere Veidekke-sjefen ringer sin medsammensvorne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger