Hopp til innhold

Vedum-kommentar om Stoltenberg vekkjer oppsikt

Stoltenberg vil vere ein god samtalepartnar for Oljefondet i diskusjoner om kor og korleis fondet skal investere, sa finansminister Vedum. Høgre og ein finansprofessor hevar augebryna.

Jens Stoltenberg

SAMTALEPARTNAR: Ifølgje finansminister Trygve Slagsvold Vedum blir Jens Stoltenberg ein viktig ressurs og samtalepartnar for Oljefondet når det skal diskutere investeringar.

Foto: Ismail Burak Akkan / NRK

Under pressekonferansen der Jens Stoltenberg vart presentert som ny sentralbanksjef, delte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fleire av sine vurderingar og analysar om kvifor han meiner han valde den beste.

Ei av oppgåvene for sentralbanksjefen er å vere styreleiar for NBIM (Noregs Bank Investment Management) som forvaltar Oljefondet. Og her viste finansminister Vedum til den samfunnsforståinga Stoltenberg har.

Før han sa noko om rolla til den nye sentralbanksjefen som vekte oppsikt:

«(...) det gjer at ein får ein styreleiar som kan vere ein god samtalepartnar, ein god eh… fagleg ressurs for oljefondet når ein skal diskutere kor skal ein investere, kva marknad er det trygt i, kva internasjonale svingingar er det vi har, korleis er det utviklinga er framover ikkje minst også den sikkerheitspolitiske dimensjonen.»

Vedum la også til at bakgrunnen til Stoltenberg er «ei styrke for fondet og vår felles formue».

Her er nokre av nøkkelpersonane i sentralbanksjef-saka:

Sonderinger før regjeringsforhandlinger

Trygve Slagsvold Vedum

  • Partileder i Senterpartiet og finansminister
  • Har som finansminister ansvaret for å ansette ny sentralbanksjef
  • Får en anbefaling av embetsverket i Finansdepartementet før ansettelsen
Statsminister Jonas Gahr Stør

Jonas Gahr Støre

  • Norges statsminister og partileder i Arbeiderpartiet
  • Nær venn og tidligere partikollega av Jens Stoltenberg
  • Har erklært seg inhabil i ansettelseprosessen
Sentralbanksjefens årstale 2017.

Knut Brundtland

  • Sjef i meglerhuset ABG Sunndal Collier. Beskrives som en nær venn av Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre
  • Sønn av tidligere statsminister og Ap-leder Gro Harlem Brundtland
  • Har arrangert to middager hvor Stoltenbergs kandidatur ble tema
Nicolai Tangen

Nicolai Tangen

  • Sjef i Oljefondet
  • Inviterte med seg topper fra politikk, næringsliv og akademia på USA-tur før han søkte jobben i Oljefondet. Knut Brundtland var blant gjestene han sponset reisen for
  • Var til stede på en av middagene hvor Stoltenbergs kandidatur ble tema

Høgre: Kor lurt er det?

Høgre og finanspolitisk talsperson Tina Bru sender no eit skriftleg spørsmål frå Stortinget til finansministeren der ho vil vite kva han eigentleg meinte.

Høyres nestleder og finanspolitiske talsperson Tina

KVA MEINER VEDUM?: Finanspolitisk talsperson og Høgre-nestleiar Tina Bru fryktar politisering av oljefondet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Meiner Vedum at Jens Stoltenberg skal ha ei meir aktiv rolle i styringa av oljefondet enn det tidlegare sentralbanksjefar har hatt? Og kor lurt er i så fall det?, skriv Bru i ein e-post til NRK.

Men finansminister Vedum vil ikkje utdjupe kva han meinte, eller om han varsla ei endring i rolla til styreleiaren for Oljefondet. Han viser til at han vil svare Stortinget først, opplyser kommunikasjonssjef Therese Riiser til NRK.

Dette er langt frå det einaste spørsmålet Vedum og regjeringa får i etterkant av utnemninga. I dag kl. 14:00 møtes kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget for å starte sin kontrollprosess.

I morgon startar kontrollkomiteen sitt arbeid Oppmoda Stoltenberg om å søke etter omtale i media

Jens Stoltenberg taler under dagens pressekonferanse.

Utnemnt som sentralbanksjef Jens Stoltenberg vil fortsatt være Ap-medlem

I sitt skriftlege spørsmål spør Høgre i første omgang om det er vanleg at leiinga av Oljefondet drøftar konkrete investeringar eller val av marknader med sentralbanksjefen.

Tre konkrete innvendingar

Nei, er det korte svaret frå BI-professor Espen Henriksen.

Espen Henriksen, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI

FORUNDERLEG: Professor i finans Espen Henriksen synest Vedum sine utsegn var forunderlege.

Foto: Handelshøyskolen BI

Han følgjer nøye med på kva Noregs Bank driv med – også fondsforvaltninga. Henriksen har vore med i fleire regjeringsoppnemnde utval om forvaltninga av Oljefondet.

Professoren synest utsegnene frå finansminister Vedum er forunderlege, men legg til at han ikkje såg pressekonferansen og fekk med seg konteksten for det som vart sagt.

Kva fortel dette om finansminister Vedum sin kunnskap og kjennskap til forvaltninga av fondet?

Politisk leiing i Finansdepartementet kan heldigvis støtte seg på eit svært kompetent embetsverk, svarar Henriksen som kjem med tre innvendingar mot å gjere sentralbanksjefen til ein samtalepartnar om detaljar ved forvaltninga av Oljefondet:

  • Det er i svært liten grad slike val forvaltninga handlar om.
  • Styreleiaren skal ikkje delta i så detaljerte diskusjonar.
  • Ei slik involvering kan bidra til ytterlegare politisering.

Han viser til at Oljefondet for alle praktiske føremål er eit indeksfond som prøver å følgje verdiutviklinga til alle andre selskap som er børsnoterte. I tillegg er Oljefondet styrt etter ein referanseindeks frå Finansdepartementet som blant anna slår fast kor det skal investerast og kva marknader som er «trygge».

Det betyr at Oljefondet knapt gjer dei vurderingane Vedum meiner at Stoltenberg kan vere ein god fagleg ressurs og samtalepartnar for, utdjupar Henriksen.

Styreleiaren for oljefondet har for vane å delta ved framlegginga av årsresultatet.

Førre veke la Oljefondet fram eit sterkt resultat og sentralbanksjef Øystein Olsen sa nokså kort:

– Styret er fornøgd med desse tala.

Henriksen, som har vore kritisk til å utnemne Stoltenberg som sentralbanksjef, trekkjer også fram dei politiske koplingane.

Når tidlegare statsminister og mangeårig Ap-leiar Jens Stoltenberg overtek jobben som sentralbanksjef, meiner Henriksen varsellampene bør lyse dersom han i tillegg skal involvere seg meir aktivt i fondsforvaltinga:

Om vi har den mest markante leiaren på sentrum-venstresida av norsk politikk sidan 2000 som styreleiar for fondet og han skal involverast i vurderingar av den politiske situasjonen i land og korleis dette bør påverke aktivaallokering (fordeling av investeringar, red.anm), så vil det bli oppfatta som det er politisk.

Og om det blir oppfatta som det er politisk, så er det faktisk politisk, slår BI-professoren fast.

Det «politiske instrumentet»

Høgre gjer også ei kopling til politisering av Oljefondet. Og ser det Vedum sa førre fredag i samanheng med det statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har sagt om at oljefondet skal vere eit «politisk instrument», mellom anna i avisa Financial Times i samband med klimatoppmøtet i Glasgow.

Dette fekk partileiar Erna Solberg (H) til å nytte den første spørretimen for Støre som statsminister til å stille spørsmål om nettopp dette. Støre svarte då at Oljefondet har ei «politisk råme rundt seg», men at han ikkje varsla noko ny politikk for fondet.

Støre i spørretimen

FØRSTE SPØRRETIME: I den første spørretimen der rollene mellom Solberg og Støre var snudd, vart styringa av oljefondet tema.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

På bakgrunn av dette er det interessant å få oppklart kva denne regjeringa faktisk meiner om kor uavhengig oljefondet skal vere. Særleg når dei no har utnemnt ein sentralbanksjef og dermed styreleiar for oljefondet, som er tidlegare statsminister, partileiar og framleis medlem av Arbeiderpartiet, seier nestleiar Bru til NRK.

Ho understrekar at Vedum først og fremst må avklare kva han meinte.

Det treng på ingen måte vere noko gale i det Vedum sa på fredag, og dersom han berre var upresis er det heilt greitt, seier Bru.

Dette har skjedd

  • 3. januar 2021
    Middag med venner

    Finanstopp Knut Brundtland inviterer på middag. På gjestelisten er oljefondsjef Nicolai Tangen og NATO-sjef Jens Stoltenberg, i tillegg til de tre mennenes nære familiemedlemmer. Sentralbanksjef Øystein Olsen har enda ikke offentlig annonsert planer om å gå av med pensjon. Men jobben hans diskuteres på middagen, bekrefter deltakerne til Aftenposten. Ifølge avisen har Tangen og Stoltenberg tidligere diskutert toppjobben i Norges Bank da de møttes på et fly noen måneder tidligere.

    Hans Rasmus Astrup begraves
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • Mai 2021
    Enda en middag

    Nok en middag hos Knut Brundtland. Denne gangen er det Ap-leder Jonas Gahr Støre og oljefondsjef Nicolai Tangen som er invitert, ifølge TV 2. Også her diskuteres sentralbanksjefjobben – fortsatt uten at Norge trenger ny sentralbanksjef. Til TV 2 skriver Støre, som på det tidspunktet hadde en lang valgkamp foran seg, at Tangen tok opp Stoltenberg i forbindelse med diskusjonen om stillingen. - Jeg sa da ifra at hvis Arbeiderpartiet vant valget og vi kom i regjeringsposisjon ville jeg i så fall være inhabil om Stoltenberg skulle være aktuell. Deretter ble det ikke snakket mer om, skriver Støre i e-posten til kanalen.

    Sentralbanksjef Øystein Olsens årstale
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • 26. august 2021
    Olsen melder sin avgang

    Det blir offentlig kjent at mannen som har ledet Norges Bank siden 2011, Øystein Olsen, trekker seg som sentralbanksjef. Samme dag får han ifølge Aftenposten en telefon fra tidligere statsminister og NATO-sjef Jens Stoltenberg. NATO-sjefen vil diskutere hva jobben som sentralbanksjef innebærer. Tiden hans i NATO er snart forbi. Siden skal Stoltenberg ringe Olsen tre ganger til for å snakke om stillingen.

    Sentralbanksjefens årstale
    Foto: Berit Roald / NTB
  • November 2021
    Spekulasjoner i fleng

    I media begynner spekulasjonene om hvem som skal overta roret etter Øystein Olsen. Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache trekkes fram som en soleklar kandidat. Det gjør også Jens Stoltenberg. Politiske kommentatorer i flere aviser og økonomer er positive til Stoltenberg. Opposisjonspolitikere mener han er for nær sittende regjering. I løpet av november tar Finansdepartementet kontakt med både Stoltenberg og Wolden Bache, og oppfordrer dem til å søke på stillingen.

  • 8. november 2021
    Støre sier seg inhabil

    Statsminister Jonas Gahr Støre sier til Dagens Næringsliv at han er inhabil dersom vennen Jens Stoltenberg søker jobben som sentralbanksjef. - Vi kjenner hverandre godt, og det er helt klart for meg at jeg ikke kan delta i noen deler av behandlingen av en slik sak, om det skulle bli aktuelt, sier Støre til avisen.

    Foto: Lise Åserud / NTB
  • 10. november 2021
    Stillingen lyses ut

    Jobben som sentralbanksjef lyses ut. «Vi søker en sterk og samlende leder. Sentralbanksjefen skal ha faglig autoritet og relevant ledererfaring fra komplekse organisasjoner. Sentralbanksjefen må være en god formidler, fremstå med stor troverdighet og kunne representere Norges Bank nasjonalt og internasjonalt», står det i utlysningen.

    Norges Bank: Rentebeslutning og Pengepolitisk rapport 3/17.
    Foto: Vidar Ruud / NTB
  • 14. desember 2021
    Stoltenberg på søkerlista

    Søkerlista til sentralbanksjefjobben offentliggjøres. Jens Stoltenberg er på lista, og uttaler at han er motivert til jobben. Han sier Finansdepartementet har avklart at hans tidligere karriere og nære vennskap med statsministeren ikke er en hindring for jobbsøknaden. På Stortinget er ledende politikere fra både venstre- og høyresiden kritiske til Stoltenbergs ambisjoner.

    jens stoltenberg blir statsminister i 2000
    Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB
  • 15. desember 2021
    Støre unnlater å nevne Stoltenberg-kontakt

    Jonas Gahr Støre stiller til intervju med NTB, og de snakker om sentralbanksjefjobben. Han forklarer at han aldri har diskutert stillingen med sin tidligere partifelle og venn Jens Stoltenberg. Dette stemmer ikke helt. Temaet ble tatt opp, men de diskuterte det ikke på grunn av Støres stilling, vedgår han senere.

  • 23. desember 2021
    Ber om habilitetsvurdering

    Finansdepartementet har bedt lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet om å vurdere Jens Stoltenberg som søker til jobben som sentralbanksjef, skriver Dagens Næringsliv.

  • 11. januar 2022
    Justisdepartemenet: Stoltenberg ikke inhabil

    Lovavdelingen i Justisdepartementet offentliggjør vurderingen sin av Jens Stoltenbergs habilitet. De kommer fram til at Stoltenberg ikke vil være inhabil dersom han blir sentralbanksjef. I vurderingen skriver departementet at beskrivelsene de har fått om Stoltenberg og Støres vennskap er knappe, både på det personlige og det yrkesmessige planet. De vurderer ikke habiliteten til Støre eller andre regjeringsmedlemmer.

  • 12. januar 2022
    Solberg: - Økende uro

    Erna Solberg (H) uttaler bekymring for sentralbankens uavhengighet, dersom Stoltenberg blir sentralbanksjef. Og Frp krever at finansministeren kommer på banen og svarer på spørsmål om egen kontakt med Stoltenberg. På dette tidspunktet har både Rødt, SV, Venstre, Høyre og Frp i en eller annen form uttrykt skepsis og bekymring knyttet til Stoltenbergs kandidatur.

  • 3. februar 2022
    Varsler sak i kontrollkomiteen

    Flere partier vil løfte ansettelsen av ny sentralbanksjef til kontrollkomiteen på Stortinget, uavhengig av om den nye sentralbanksjefen heter Jens Stoltenberg eller Ida Wolden Bache. – Dette er en sak av stor viktighet og offentlig interesse. Det vil være naturlig og helt nødvendig at kontrollkomiteen får lufte spørsmål og bekymringer, sier komité-leder Peter Frølich fra Høyre.

AKTUELT NÅ