Får ikke reisedokumenter – varsler søksmål mot UNE

Fem utlendinger med lovlig opphold i Norge varsler søksmål mot Utlendingsnemnda fordi de ikke får reisedokumenter av norske myndigheter.

Leder Gerd Fleischer i SEIF sammen med Caleb Eyasu Aron.

Leder Gerd Fleischer i SEIF sammen med Caleb Eyasu Aron.

Foto: Kristine Næss Larsen / NRK

Leder i organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF), Gerd Fleischer, sier myndighetene bryter med Norges internasjonale forpliktelser ved å ikke gi utlendingene ID-dokumenter.

– Flyktningkonvensjonen er helt klar på at de som gis asyl etter konvensjonen skal ha reisebevis. Artikkel 28 (se fakta) er helt klar på det. Så dette ser vi på som et brudd på flyktningkonvensjonen. Derfor dette varselet om en stevning, sier Fleischer til NRK.

Får ikke jobb eller førerkort

SEIF-lederen forteller at organisasjonen bistår fire eritreere og én iraker, alle med lovlig opphold som konvensjonsflyktninger i Norge, med å gå til søksmål mot Utlendingsnemnda.

UNE mener det er tvil om utlendingenes identitet.

Alle fem har fått avslag på sine søknader om reisedokumenter, og har dermed ingen ID i Norge som kan bekrefte hvem de er.

For enkemann og tobarnsfar Caleb Eyasu Aron, er situasjonen vanskelig.

– Jeg kan ikke jobbe. Jeg kan ikke få førerkort. Og jeg kan ikke reise til andre land, sier Aron.

165 uten ID

Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) er det 165 flyktninger i Norge med samme status som Aron, som ikke får ID-dokumenter av norske myndigheter fordi det er tvil rundt deres identitet.

Aron sier han har gjort det han kan for å bevise hvem han er. Nå håper han at søksmålet vil skaffe ham et ID-dokument, slik at han kan ta sertifikat og reise på ferie med barna.

– Det er et stort problem. Jeg kan ikke reise med barna. Hvis barna spør meg om vi kan reise på ferie til andre land, og kose oss der, så kan vi ikke gjøre noe, sier han.

Utelukker ikke endring

UNE har nettopp mottatt varselet om stevning. Utlendingsnemnda skriver i en epost til NRK at «hvis det i stevningen kommer fram opplysninger som tilsier at tidligere avslag om reisedokumenter bør endres, så vil det kunne gjøres uten at sakene må til retten».

Dette lyder fornuftig, sier Gerd Fleischer.

– Vi håper jo at det ikke kommer for retten. Vi håper jo at Utlendingsnemnda tar til vettet, med Justisdepartementet i spissen. Hvis de ikke gjør det, så går det jo til retten.

Caleb Eyasu Aron kom til Norge i 2011 for å forenes med sin familie. Men uten kona og uten ID har framtiden blitt vanskeligere enn han forestilte seg.

– Hvis man skal bli selvstendig, må man ha legitimasjon, man må ha jobb, man må ha førerkort. Hvis jeg taper, så må jeg banke på døra hos NAV og be om penger. Det er det, sukker Aron.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger