Hopp til innhold

Varsler full storm flere steder i landet

Meteorologisk institutt har varslet full storm i Møre og Romsdal, Trøndelag og deler av Nordland fra i kveld. Folk oppfordres til å holde seg inne og sikre løse gjenstander.

Værvarsel 145.10.2017

STORMVARSEL: Et lite, men hissig lavtrykk kommer inn mot kysten i Mist-Norge søndag kveld og gir vind med liten til full storm.

Foto: Meteorologisk institutt

– Det er snakk om liten til full storm, og det kan bli vindkast på 30-35 meter i sekundet. Det er kraftig vind, sier statsmeteorolog Bente Marie Wahl.

Meteorologisk institutt sendte søndag ettermiddag ut et såkalt fase A-varsel om full storm for Møre og Romsdal, Trøndelag, Helgeland, Saltfjellet og Salten.

Fase A-varsel vil si at situasjonen overvåkes ekstra nøye med tanke på at det potensielt kan utvikle seg til et ekstremvær.

Uforutsigbart

– Det er et veldig lite, hissig og kraftig lavtrykk som kommer inn i kveld. Dette er områder av landet som er vant til stormer, men når det er et såpass lite lavtrykk, kan det ofte være mer uforutsigbart og kan fortere endre bane enn større lavtrykk. Går det i en litt annnen bane enn ventet, kan det fort bli mye verre, sier Wahl.

Statsmeteorolig Bente Marie Wahl

ADVARER: – Vi kan vente ganske dårlig vær, det er det ingen tvil om, sier statsmeteorolog Bente Marie Wahl.

Foto: NRK

Det er ventet at lavtrykket treffer Møre og Romsdal sent søndag kveld, hvor man får den verste vinden sent i kveld og tidlig om natten natt til i morgen.

– Så drar lavtrykket seg nordover, og da er det Trøndelag sin tur i de første nattestimene, mens man i Nordland får mye vind store deler av morgendagen. I Nordkand får man trolig mindre vind, men de får vind over mye lengre tid, sier Wahl.

– Bør sikre løse gjenstander

Hun oppfordrer folk til å sikre løse gjenstander før de legger seg i kveld.

– Det er helt klart ikke tiden for å ha trampoliner ute, nå må man bruke de neste timene på å få inn alt som er ute, som kan blåse rundt omkring. Få inn løse gjenstander, for det er ofte vindkastene som kan skape de største problemene, sier Wahl.

– Den jevne vinden er ikke så ille, men de kraftige vindkastene kan ta tak i ting, og da skal det ikke være så store tingen før den kan gjøre stor skade.

Varsel for Møre og Romsdal:

  • Seint søndag kveld økning til sørvest full storm, natt til mandag dreiende vestlig, minkende. Det kan komme kraftige vindkast på omkring 35 m/s.

Varsel for Trøndelag:

  • Natt til mandag økning til sørvest full storm, kan hende sterk storm, dreiende vestlig, gradvis minkende til sterk kuling. Det kan komme kraftige vindkast på omkring 35 m/s.

Varsel for Helgeland, Saltfjellet og Salten:

  • Tidlig mandag morgen økning til sørlig full storm, dreiende vestlig kan hende med sterk storm, gradvis minkende til sterk kuling. Det kan komme kraftige vindkast på omkring 35 m/s.

I tillegg er det sendt ut obs-varsel for deler av Nordland, hvor det er ventet kraftig nedbør, 40-90 millimeter, i løpet av døgnet fra mandag morgen.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ