Hopp til innhold

Valgomat: Massiv motstand mot søndagsåpne butikker

Vil du ha søndagsåpne butikker i din kommune? For flertallet av de over 580.000 som har tatt NRKs valgomat, er svaret et rungende nei.

soendgsaapnebutikker_valgomat_for_mot

Valglogo

– Det var en drøm å se de resultatene. Det er en massiv motstand over hele landet. Det er en enorm glede, sier KrF-leder Knut Arild Hareide når han får se hva brukerne av NRKs valgomat synes om søndagshandel.

KrFs leder Knut Arild Hareide.

FORNØYD: KrFs leder Knut Arild Hareide liker godt resultatene fra NRKs valgomat.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Resultatene fra valgomaten er ingen representativ undersøkelse. Man kan derfor ikke bruke tallene til å slå i bordet med at velgerne i den og den kommunen er for eller mot søndagshandel.

Men tendensen er klar: Blant valgomatbrukerne er det et klart flertall som ikke ønsker søndagsåpne butikker i sin kommune. Da NRK analyserte svarene hadde valgomaten blitt tatt 581.026 ganger. 62 prosent har oppgitt å være negative til søndagshandel, 33 prosent er for, mens fem prosent har ingen mening om saken.

Nei-flertall i 402 kommuner

I kun 14 av 428 kommuner svarer et flertall at de ønsker søndagsåpne butikker der de bor.

I 12 kommuner mangler vi nok data til å si noe, mens valgomatbrukerne i 402 kommuner er mot.

Men for regjeringspartiene Høyre og Frp er det en viktig prinsippsak at butikkene – ikke myndighetene – skal avgjøre om de skal holde åpent den sjuende dagen i uka.

– Jeg vil jo at de 14 kommunene som ønsker søndagsåpne butikker i NRKs valgomat, skal få anledning til å ha søndagsåpent. Det er jo det dette handler om. Jeg skal ikke tvinge noen til å ha åpent, og jeg skal ikke tvinge noen til å handle, det er ikke min jobb å blande meg i det. Hvis lokale bedrifter ønsker å holde åpent, og folk ønsker å gå dit og handle, synes jeg det er en utmerket fordeling, sier Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

Er det verdt å ta denne kampen når motstanden er såpass stor?

Erna Solberg og Siv Jensen i studio før partilederdebatten på TV 2

VALGFRIHET: – Det handler om å legge til rette for valgfrihet. Man har også valgfrihet til å la være å holde åpent, sier Siv Jensen (t.h.). Også Erna Solberg er for søndagsåpne butikker.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– For meg handler dette om å legge til rette for valgfrihet. Det betyr også at man har valgfrihet til å la være å holde åpent, sier Jensen.

Regjeringen må få støtte fra Venstre dersom loven skal endres, og slik det ser ut nå går det trolig mot en løsning der kommunene selv avgjør gitt visse kriterier.

Kan det bli aktuelt å snu i denne saken?

– Fremskrittspartiets politikk ligger fast. Nå skal vi sette oss ned sammen med Venstre og diskutere en løsning på dette. I realiteten handler dette om én ting: Å la kommunene få lov til å bestemme selv, og det mener jeg er en veldig god idé, sier Siv Jensen.

Knut Arild Hareide er helt uenig og frykter det han kaller en snikinnføring.

– Vi er redd for at det skal åpnes opp for søndagsåpne butikker i enkelte kommuner, og at det kan spre seg. Dette er en viktig sak i valget 14. september. Hvis vi ikke lykkes med å vinne denne kampen nå, kan det bli en snikinnføring, sier Hareide.

– Ideologisk oppheng

NRKs valgomat er langt fra det eneste som tyder på at folk flest ikke ønsker søndagsåpne butikker. En rekke privatpersoner, fagforeninger og butikkmedarbeidere mobiliserte under høringsrunden. Nesten 7000 svar kom inn, og flesteparten advarte regjeringen mot å endre helligdagsloven.

En meningsmåling TNS Gallup utførte for TV2 i april viste at to av tre nordmenn sier nei til søndagsåpne butikker.

SV-leder Audun Lysbakken

SNU: SV-leder Audun Lysbakken oppfordrer regjeringen til å legge saken om søndagsåpne butikker død.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er ikke noe rop om søndagsåpne butikker i Norge. Tvert imot, det er et stort flertall, både i målinger og i valgomaten, som ønsker å beholde søndagen som en annerledes dag, sier SV-leder Audun Lysbakken til NRK.

– Regjeringen har et ideologisk oppheng. Dette er noe Frp og Høyre har snakket om i flere år, men som de nå har oppdaget at folk ikke vil ha. Jeg tror de gjør klokt i å snu, fortsetter han.

– Ser på høringssvarene

Også internt i Høyre er motstanden stor. Torsdag presenterte Dagens Næringsliv tall fra valgundersøkelsen som viser at 126 av 277 listetopper fra Høyre uttrykker motstand mot søndagsåpne butikker i sin kommune.

– Regjeringen har ikke fremmet sak til Stortinget. Vi ser nå på høringssvarene som har kommet inn, er kulturminister Thorhild Widvey (H) sin korte kommentar.

Dersom man kun ser på valgomatresultantene for brukere som sier de kommer til å stemme Høyre, ser kartet annerledes ut. Langt flere kommuner har da flertall for søndagshandel.

Blant Frps velgere er støtten til søndagshandel enda større.

Kan dine velgere være trygge på at du står på ditt standpunkt, Siv Jensen?

– Det er godt at jeg ivaretar Fremskrittspartiets politikk, og at våre velgere er enige i det, sier Jensen.

  • Se valgomatresultatene brutt ned på partitilhørighet her:
soendagsaapnebutikker_valgomat_hoyre
soendagsaapnebutikker_valgomat_frp
soendagsaapnebutikker_valgomat_ap
soendagsaapnebutikker_valgomat_krf
soendagsaapnebutikker_valgomat_sp
soendagsaapnebutikker_valgomat_sv
soendagsaapnebutikker_valgomat_mdg

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger