Valgfag tilbake i ungdomsskolen

Regjeringen vil gjøre ungdomsskolen mindre teoritung. Derfor vil kunnskapsminister Kristin Halvorsen gjeninnføre to timer valgfag i uken.

Kristin Halvorsen og skoleelever

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil at ungdomsskoleelever skal få større valgmuligheter.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Halvorsen sier hun ønsker en mer praktisk rettet ungdomsskole for å bedre elevenes motivasjon.

– Vi vil gjøre dette for at elevene i større grad skal kunne styre undervisningen i retning av sine egne interesser, sier Halvorsen til NRK.

«Det glemte skoletrinnet»

For første gang siden ungdomsskolen ble opprettet for 40 år siden, legger regjeringen fredag frem en egen stortingsmelding for skoletrinnet.

Skoletrinnet har vært omtalt som det glemte skoletrinnet, skvist mellom barneskolen og videregående skole, som begge har fått langt mer oppmerksomhet fra de skiftende statsrådene opp gjennom årene.

Ifølge tidligere statsråd Gudmund Hernes (Ap) har ungdomsskolen lenge vandret i «skyggenes dal», skriver NTB.

Flere lærere

Regjeringen vil nå legge til rette for mer praktisk og variert undervisning i ungdomsskolen. De vil også satse på kompetanseheving for lærere.

– Vi må rekruttere flere lærere for å kunne gjennomføre valgfag. Vi trenger færre elever per lærer for få det til, sier Halvorsen.

Regjeringen har regnet seg frem til at et slikt lærerløft vil koste om lag 470 millioner kroner årlig. De pengene lover Halvorsen at regjeringen skal fase inn i budsjettet fra 2012.

Mer skole

Det som er sikkert, er at elevene skal få to skoletimer valgfag hver uke over tre år. For å få plass til de nye valgfagene blir skoleuken litt lengre. Faget «elevrådsarbeid» blir fjernet, og elevene må være en halv time mer på skolen hver uke.

I dag er det nesten ikke valgfag i ungdomsskolen. Undersøkelser viser at 7 av 10 elever kjeder seg, og 8 av 10 synes ungdomsskolen er for teoretisk.

– Vi ønsker at det skal bli enklere å jobbe med prosjekt, sette opp en revy, reise til et museum og jobbe mer praktisk og variert i alle timer, sier Halvorsen til NRK.

– Vi skal foreslå 12-15 valgfag. Forløpig har vi tenkt på kunst og kultur, natur og miljø og entreprenørskap. Det vil også være mulig å følge undervisning på videregående nivå for elver som ønsker seg større utfordringer, sier kunnskapsministeren.

Hindre frafall

En av de aller største utfordringene for norsk skole har vært det store frafallet i videregående skole. Nå håper regjeringen å hindre at norske ungdommer blir skoleleie.

– Målet er å få mer læreglede og lærelyst inn i ungdomsskolen, sier Halvorsen.

Forslagene skal sendes ut på høring.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger