Vær forsiktig med klemmene i jula

– Nær 100.000 kommer til å bli syke av influensa i år, og utbruddet er i gang i løp av jul og nyttår, sier Karoline Bragstad ved Folkehelseinstituttet.

Syk, influensa

100.000 nordmenn kommer trolig til å bli syke.

Foto: Dusan Zidar

– Prøv ikke å smitte andre. Hold litt avstand og klem litt mindre på julebesøkene, råder Karoline Bragstad ved Folkehelseinstituttet.

Vel å merke hvis du er blitt influensasyk.

Rundt 100.000 nordmenn kommer sannsynligvis til å bli syke denne sesongen, og utbruddene har allerede startet i to fylker: Aust-Agder og Oslo. Det sier fungerende leder for influensa-seksjonen ved Folkehelseinstituttet, Karoline Bragstad.

Og selv om flere har vaksinert seg enn noen gang før, må mange regne med å bli syke i jula.

– For landsgjennomsnittet regner vi med at influensautbruddet er i gang i løpet av jul og nyttår. Så det er nok mange som må vente å ligge syke med influensa i julen og i ukene framover, sier Bragstad.

Ifølge en forskningsrapport publisert i tidsskriftet Influenza, ble 92.462 personer diagnostisert med influensa av fastlegen sin i Norge i 2016-2017-sesongen, noe som utgjør 1,8 prosent av befolkningen. Mørketallene er store, og det er trolig langt flere som får influensa.

Toppsesongen var under pandemien i 2009-2010, da 189.875 pasienter ble diagnostisert med influensa, noe som tilsvarte 3,9 prosent av befolkningen.

Flere vaksiner enn noen gang

I år har det vært vaksinerekord i Norge, og over en million vaksinedoser er sendt ut, forteller Bragstad ved Folkehelseinstituttet.

– Det har aldri vært så mange som er vaksinert som i år. Og den største andelen har gått til dem som er definert som risikopasienter. Det er veldig gledelig, sier Bragstad.

Flere helsearbeidere enn før har også tatt vaksine. Ved St. Olavs Hospital i Trondheim har over 75 prosent nå vaksinert seg, ifølge smittevernoverlege Andreas Radtke.

I 2016 var tallet bare 15 prosent, ifølge Sykepleien.

Mari Gilje-Sørnes får vaksinasjon

Helsearbeider Mari Gilje-Sørnes tok vaksine i 2017.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Vi håper å komme enda høyere opp neste år, sier Radtke.

Han sier det først og fremst er for pasientenes skyld.

– Vi har de sykeste i befolkningen og de er spesielt utsatt, sier Radtke.

Hva skal en gjøre hvis en blir sjuk?

Rådene fra Karoline Bragstad ved Folkehelseinstituttet er klare:

– Ta det med ro og lytt til kroppen. Og drikk mye vann.

– Ta tiden til hjelp. Hvis du er ordentlig syk, hold sengen. Hvis man har feber, kan man ta febernedsettende medisiner, og ligger man syk over lengre tid og har feber i lengre tid, bør man oppsøke lege, sier Bragstad.

Og altså: Vær litt forsiktig med klemmene i jula.

En influensa kan vare i alt fra én dag, hvis du er heldig eller er vaksinert. Er du ordentlig syk, kan det ta en uke eller man kan hangle i to ukers tid, sier Bragstad.

SISTE NYTT

Siste meldinger