Hopp til innhold

Utviklingen av koronavaksine går raskere enn først antatt

En koronavaksine til helsearbeidere kan være klar i løpet av dette kalenderåret, sa Cepi-leder Richard Hatchett til statsminister Erna Solberg under et nettmøte mandag.

Nettmøte mellom statsminister Erna Solberg og CEPI

NETTMØTE: Richard Hatchett, som leder vaksinealliansen Cepi, var med på nettmøtet fra sitt hjemmekontor.

Foto: Olav Døvik / NRK

Hatchett var med fra sitt hjemmekontor i London, mens statsminister Erna Solberg var på besøk hos vaksinealliansens hovedkontor på Torshov i Oslo.

Hatchett sa at det mest optimistiske anslaget er at en vaksine kan være klar i løpet av dette kalenderåret. Tidligere har de sagt at det vil ta mellom 12 og 18 måneder å utvikle en vaksine.

Grunnen til at det kan gå raskere enn først antatt, er at de forskjellige selskapene som jobber med å utvikle vaksiner samarbeider.

Cepi presiserer at anslaget som ble presentert mandag ikke gjelder massevaksinasjon.

Der gjelder fortsatt anslaget på mellom 12 og 18 måneder.

Det vil være helsearbeidere som vil bli vaksinert først, deretter personer i risikogruppene.

Da Jørn Klein, som er førsteamanuensis i smittevern og mikrobiolog ved Universitetet i Sørøst-Norge, var gjest i NRKs koronasending søndag, sa han at han trodde en vaksine tidligst kan komme til sommeren neste år.

– Positive signaler

Statsminister Erna Solberg reagerer med glede på det som Hatchett fortalte på nettmøtet.

Statsminister Erna Solberg

– POSITIVE SIGNALER: Statsminister Erna Solberg omtaler mandagens nyhet fra Cepi som et positive signaler.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Nå som det er bedre finansiering av Cepi og alle vaksineprogrammene, og man jobber på tvers av landegrensene, så kan man få denne vaksinen raskere fram enn det man ellers hadde trodd. Det er positive signaler, sier statsministeren til NRK.

– Så må vi sørge for at det er nok penger, og at det er nok kritisk masse i undersøkelsene og uttestingen, sånn at vi faktisk sørger for å realisere det, påpeker Solberg.

Norge gikk i mars inn med 2.2 milliarder kroner ekstra til Cepi, som har fått i oppdrag å utvikle en vaksine mot koronaviruset.

– Må testes ordentlig

Mikrobiolog Klein sier det er viktig å gjennomføre nøye testing av en vaksine før den tas i bruk, fordi en vaksine «imiterer en infeksjon».

– Da er det viktig at kroppen danner antistoffer. Det er noen som er nøytraliserende, som ødelegger viruset, og noen som bare «klistres på». De kan føre til at sykdommen blir verre, så man må være forsiktige og teste vaksinene ordentlig.

Om en vaksine blir klar i løpet av dette kalenderåret, kan man begynne å vaksinere de mest sårbare tidligere enn først antatt.

– Det vil gjøre at det blir enklere for oss også å kunne senke skuldrene litt mer enn vi gjør nå, sier statsminister Solberg.

Norge får lederrolle i koronakonferanse

Fredag ble det klart at Norge får en lederrolle i den virtuelle giverlandskonferansen «Coronavirus Global Response Summit», som skal samle politisk og økonomisk støtte til å bekjempe koronapandemien.

Konferansen, som skal arrangeres mandag 4. mai, blir «utrolig viktig», mener Solberg.

– Vi trenger å sørge for at vi finansierer diagnostisering, slik at mange land kan teste nok. Vi må også kunne diagnostisere raskest mulig, utvikle vaksiner og formidle disse vaksinene rundt omkring i verden, sier statsministeren.

AKTUELT NÅ