NRK Meny
Normal

Tror dokumenter er lastet ned fra fra forsvarsdepartementets maskiner

Wikileaks' planlagte lekkasjer ser ut til å være lastet ned fra det amerikanske forsvarsdepartementets egne datamaskiner. Det bekrefter den amerikanske ambassaden i Oslo.

USAs ambassade i Oslo

Den amerikanske ambassaden sendte et leserinnlegg til Dagbladet i tilfelle det skulle komme en Wikileaks-lekkasje de nærmeste dagene. Innlegget bekrefter at amerikanske myndigheter tror lekkasjene stammer fra forsvarsdepartementet.

Foto: NRK

Barry B. White

Ambassadør Barry B. White.

Foto: USAs ambassade i Oslo

Dagbladet har publisert deler av et debattinnlegg fra den amerikanske ambassadøren i Oslo. Brevet er ment som et leserinnlegg trykket i avisen i tilfelle varslernettstedet Wikileaks legger ut dokumenter.

I brevet, signert ambassadør Barry White, bekrefter ambassaden at dokumentene nettstedet sitter på antas å stamme fra det amerikanske forsvarsdepartementet.

Ambassadøren beskriver også innholdet i avsløringene nettstedet Wikileaks har varslet at de vil legge fram. Totalt skal det omfatte flere millioner dokumenter.

«De (dokumentene, red anm.) ser ut til å inneholde våre diplomaters vurderinger av politikk, forhandlinger og ledere fra land verden rundt, så vel som rapporter om private samtaler med personer på innsiden og utsiden av andre regjeringer.»

«Et solid vennskap»

I brevet legger White stor vekt på USAs gode forhold til Norge og beklager at dokumentene har kommet på avveie.

«Et solid vennskap vil ha sine opp- og nedturer. Det har vi sett de siste dagene, når dokumenter, antatt lastet ned fra det amerikanske forsvarsdepartementet, ble gjenstand for avisoppslag i pressen.»

Ifølge Dagbladet har ambassaden bekreftet brevets ekthet overfor avisen.

White går god for brevet, men understreker at han ikke «kan gå god for ektheten i noen av dokumentene».

Han skriver videre at USA beklager og fordømmer offentliggjøringen.

UD har bekreftet møter

Onsdag gikk det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon ut og advarte om at at Wikileaks vil publisere dokumenter som vil ha negativ effekt på USAs utenrikspolitikk.

Tidligere i uken meldte nettstedet selv at de sitter på sju ganger så mange dokumenter som det de offentliggjorde fra krigen i Irak, noe som i så fall vil tilsvare rundt 2,7 millioner dokumenter.

Det norske utenriksdepartementet har fått bekreftet fra den amerikanske ambassaden at amerikansk UD forbereder seg på at Wikileaks vil lekke nye dokumenter i dag, fredag.

Les: USA advarer Norge om nytt Wikileaks-slipp

UD har også bekreftet at ansatte har hatt møter med den amerikanske ambassaden på embedsmannsnivå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger