Hopp til innhold

USA advarer Norge om nytt Wikileaks-slipp fredag

Amerikansk UD forbereder sine allierte om at nettstedet Wikileaks vil publisere nye dokumenter i dag, fredag,

US-WIKILEAKS-OR

Nettstedet Wikileaks varsler at de vil publisere opptil 2,7 millioner dokumenter som vil på virke den amerikanske utenrikspolitikken.

Foto: JOE RAEDLE / Afp

Marte Lerberg Kopstad UD

UDs kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad.

Foto: Utenriksdepartementet

Det bekrefter Utenriksdepartementet overfor NRK.no.

– Vi har i dag fått en generell orientering fra den amerikanske ambassaden om at Wikileaks har varslet at de vil legge ut nye dokumenter i morgen, skrev kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet i en e-post til NRK.no torsdag.

Kontakter sine ambassader

På en pressebrief hos det amerikanske utenriksdepartementet onsdag ble det kunngjort at de var i gang med å ta kontakt med sine ambassader rundt om i verden.

– De har i sin tur startet prosessen med å varsle myndighetene om at det kan bli offentliggjort dokumenter i nærmeste framtid, opplyste Philip J. Crowley på pressebriefen.

2,7 millioner dokumenter

Onsdag gikk det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon ut og advarte om at at Wikileaks nå vil publisere dokumenter som vil ha negativ effekt på USAs utenrikspolitikk.

Tidligere i uken meldte nettstedet selv at de sitter på sju ganger så mange dokumenter som det de offentliggjorde fra krigen i Irak, noe som i så fall vil tilsvare rundt 2,7 millioner dokumenter.

Wikileaks selv mener verdenshistorien vil bli redefinert i løpet av de neste månedene som følge av den nye offentliggjøringen.

I oktober lekket nettstedet over 400.000 hemmeligstemplede dokumenter om den amerikanske krigføringen i Irak.

SISTE NYTT

Siste nytt