NRK Meny
Normal

Unicef vil ha mer av folks arv

Unicef jobber mer målbevisst enn før for å få inn penger gjennom arv. Familien til en 82 år gammel kvinne som ble oppringt, synes praksisen er upassende.

Helle Thorsen reagerer på Unicefs policy

Helle Thorsen reagerer sterkt på at Unicef ringte hennes 82 år gamle ekssvigermor for å snakke om arv og testamentariske gaver.

Foto: NRK

– Dere ringer fordi jeg er gammel og snart skal dø? spurte 82-åringen da hun ble oppringt rett etter søndagsmiddagen med familien.

Det forteller Helle Thorsen til NRK. 82-åringen er hennes eks-svigermor, og familien reagerte da telefonen fra Unicef kom.

– Jeg syns det er en upassende praksis. Du kan ikke ta en telefon og be om å bli skrevet inn i vilt fremmedes testamenter. Det er for nært, sier Thorsen.

Mange reagerer

82-åringen vil ikke selv stille til intervju, men lar den tidligere svigerdatteren fortelle historien.

Thorsen tvitret om hendelsen, og flere lar seg provosere.

Laster Twitter-innhold

«Det er ikke på kanten. Det er over kanten», skriver en. «Noen har ikke hemminger» og «Er rystet, mamma på 86 plages mye m sånn tigging på tlf fra hjelpeorginasjoner», tvitrer andre.

– Selv ristet hun på hodet og var ganske oppgitt, sier Thorsen.

Merete Agerbak-Jensen

Merete Agerbak-Jensen er kommunikasjonssjef i Unicef.

Foto: NRK

– Kontaktet kun lojale givere

Unicef sier de ikke har gått bevisst etter eldre. De sendte ut en spørreundersøkelse til sine mest lojale givere, der de ble stilt spørsmål om de har testamente, om de vurderer å gi testamentarisk gave til Unicef og hvorfor de eventuelt ikke ønsker å gi.

– De som ikke har svart på undersøkelsen, men som har gitt mye tidligere, blir også kontaktet på telefon, sier kommunikasjonssjef Merete Agerbak-Jensen.

Hun understreker at de ikke skal be om gaver i denne samtalen, bare tilby mer informasjon. En fjerdedel skal ha takket ja til det.

– Nordmenn har aldri disponert så store verdier, og det gir større frihet til å forvalte det man etterlater seg. Skal det bare gå til slekt og livsarvinger, eller skal man også tilgodese en hjertesak, spør Agerbak-Jensen.

Fra Unicefs spørreundersøkelse om arv og testamente

Ett av spørsmålene i Unicefs spørreundersøkelse om arv og testamentariske gaver.

Foto: NRK

Stadig viktigere inntektskilde

NRK har tidligere skrevet at eldre opplever spørsmål fra ideelle organisasjoner om arv og testamente som for pågående. Flere saker har også endt i retten der arvinger bestrider at foreldrene ønsket å gi bort så mye.

Agerbak-Jensen bekrefter at flere organisasjoner jobber mer systematisk med å få inn penger gjennom testamentariske gaver, og at Unicef er blant dem.

– Det er uvant å snakke om arv og testamente i Norge, men dette er den nest raskest voksende inntektskilden for Unicef internasjonalt, sier hun.

Thorsen mener Unicef må holde opp med praksisen med å ta kontakt på telefon.

– De som vil gi, greier å ta hånd om det selv. Det er helt unødvendig å ringe, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger