Arve-rekord for kristne organisasjoner

Aktørene i Kristen-Norge har aldri fått så mye i testamentariske gaver som i fjor. Økningen var på 15 millioner kroner fra 2014, viser foreløpige tall.

Ber

Stadig flere velger å etterlate seg penger til religiøse formål. I alt fikk Kristen-Norge 226 millioner kroner i testamentariske gaver i fjor.

Foto: Colorbox

Det er avisa Dagen som har hentet inn foreløpige tall over dødsbo fra tolv kristne organisasjoner og kirkesamfunn.

De viser at det kom inn totalt 226 millioner kroner i testamentariske gaver i 2015, noe som er ny rekord for ett år.

– Det er overraskende at det kommer inn så mye til kristne organisasjoner, og at dette er en økende trend, sier økonomiprofessor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole til Dagen.

– Dette er også et tegn på at folk har tillit til mange kristne organisasjoner og føler seg trygge ved å gi pengene til dem. Samtidig vet vi at folks formuer er økende, legger han til.

Rekord i NLM

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) satte i fjor rekord når det gjelder testamentariske gaver med 33,6 millioner kroner.

– Den generasjonen som nå går bort var flinke til å spare, og det viser seg at overraskende mange har investert i fond. Det er heller ikke tvil om at formuen stiger hos mange fra år til år. Dessuten har vi hatt gode priser på eiendommer de siste årene, sier Jens Noraberg i NLM Arveoppgjør til avisa.

Fortsatt er det Frelsesarmeen som får klart mest fra arv, men de 137 millioner kronene organisasjonen fikk i fjor, var 9 millioner mindre enn i 2014. Størst økning hadde Norsk Luthers Misjonssamband fra 22,2 til 33,6 millioner og Det Norske Misjonsselskap fra 20 til 31,3 millioner.

Frelsesarmeen julegryte

Frelsesarmeen fikk inn 137 millioner kroner i testamentariske gaver fra dødsbo i fjor.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix