NRK Meny
Normal

– Ideelle organisasjoner «tigger» arv fra eldre på uetiske måter

Ideelle organisasjoner er for pågående overfor eldre for å skaffe seg testamentariske gaver, mener advokater. Marit Fonns 91 år gamle far fikk brev samtidig som hukommelsen sviktet.

Marit Fonn

Marit Fonns far fikk et brev fra Redningsselskapet hvor de ber om at han donerer bort arven til dem. – Uetisk, mener hun.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Så leste jeg dette her i fet skrift. « Vi er dypt takknemlige for alle testamentariske gaver uansett beløp», sier Marit Fonn, og viser fram en brosjyre fra Redningsselskapet.

«En guide til testamentariske gaver» står det forsiden. En brosjyre fra Redningsselskapet, adressert til hennes 91 år gamle far om arv og hvordan man kan gi arven til nettopp dem.

Brosjyre fra Redningsselskapet

En 16 sider lang brosjyre med informasjon om arv og testament fra Redningsselskapet ble sendt ut til 10.000 medlemmer i fjor sommer.

Foto: Ellen Omland / NRK

Nordmenn gir arvepenger så det monner til ideelle organisasjoner – bare i fjor ga vi 600 millioner kroner. Men fremstøt overfor eldre personer er langt i fra uproblematisk, mener flere. Fonn sin far var for eksempel begynt å streve med hukommelsen, og var opptatt med å betale regningene sine.

– En slik brosjyre ville medført stress for han, sier Fonn, som gjemte bort dette og flere andre giverbrev for faren.

– Jeg synes det var snikete og uetisk å sende dette til eldre, sier Fonn.

Hun mener de kunne heller bør annonnsere dette på nettsidene, istedet for å direkte be eldre om å testamentere bort deler av arven.

– For pågående

Flere arverettsdvokater NRK har snakket med forteller om organisasjoner som er pågående overfor eldre mennesker.

– Arvingene oppfatter dem som mer pågående enn de egentlig burde, sier Andreas Poulsson, leder av familierettsavdelingen i Codex Advoakter, til NRK.

Ifølge ham er dette en kjent problemstilling.

– Organisasjonene prøver å påvirke ønsket om å testamentere til dem på bekostning av arvingene, som kanskje gjenlevende ikke ønsker, sier Poulsson.

– Så de vil gjøre om testamentet så de selv kan få arve mer penger?

– Ja, det er gjerne det det går ut på. Man føler da at arven gjerne har gått et feil sted, at den skulle gått til dem og ikke den ideelle organisasjonen, sier Poulsson.

– Avhengig av inntektene

– Vi oppfatter det ikke på den måten i det hele tatt, sier kommunikasjonsjef i Redningsselskapet, Frode Pedersen.

Frode Pedersen

Vi er avhengig av disse inntektene sier kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, Frode Pedersen.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Det er veldig kjent at organisasjoner ber om penger, og en del av disse pengene er også testamentariske gaver sier han.

Brosjyren ble sendt ut i fjor sommer til 10.000 medlemmer. I 2013 mottok Redningsselskapet 2,8 millioner kroner i testamentariske gaver, i fjor 4,8 millioner kroner. Pedersen sier de mener at denne brosjyren har hatt en effekt, og sier dette er en bevisst metode.

– Vi mottar ca 15 prosent av vår støtte fra staten, resten må vi skaffe av penger, sier Pedersen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger