Syke må vente på vaksine

Tusenvis av risikopasienter på vente på vaksine i byer, mens friske i små kommuner får vaksine med det samme.

Svineinfluensavaksinering.

Svineinfluensavaksinering.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Diabetes-syke Jan Larsen (67) fra Horten blir ikke prioritert for vaksinering i første runde, begrunnelse: Han er for gammel.

Han er en av tusenvis av risikopasienter som må vente på vaksinen, skriver VG i dag. Horten er bare en av mange kommuner i Norge som må vente på vaksinene.

VG skriver at myndighetene ikke har tatt hensyn til hvor fest folk er smittet når de har sendt ut svineinfluensavaksinen.

Kvalsund i gang

Sylvi Listhaug (Frp)

Sylvi Listhaug

Foto: Frp

Allerede torsdag gikk innbyggerne i lille Kvalsund kommune i Finnmark igang med vaksineringen. Kommunen med 1000 innbyggere fikk tilsendt 500 doser, som er det minste antall doser som sendes ut - dermed får også friske kvalsundere vaksinetilbud nå med en gang.

Tett befolkede kommuner på Østlandet får ikke vaksinen før til uken.

- Nær en skandale

- Det er nærmest en skandale. Oslo, den kommunen som er mest utsatt, kommer blant de siste i køen, sier byråd for eldre og sosiale tjenester i Oslo, Sylvi Listhaug til VG.

- Hadde jeg vært frisk som en fisk hadde jeg ikke reagert, men at jeg ikke får vaksinen nå er skremmende, sier Larsen, som i tillegg til diabetes sliter med hjerte- og karsykdommer og overvekt.

Ikke mange dagers forskjell

Bjørn Iversen

Bjørn Iversen

Foto: Anne Lene Solbakken/Folkehelseinstituttet

- Det er de mellom seks måneder og 65 innenfor risikogruppen som får vaksinen først. Vi får ikke nok og må gjøre prioriteringer, sier kommuneoverlege i Horten, Anne-Sofie Brønn.

Folkehelseinstituttet mener det har prioritert rett ved utsending av vaksinene.

- Jeg er ikke opptatt av geografien, og det er ikke mange dagers forskjell uansett, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

Vaksinene sendes først til nord på grunn av frost og lange transportetapper.

- Det er snakk om maks syv dager før Oslo får sine vaksiner, sier Iversen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger