Anbefaler alle å vaksinere seg

Helsemyndighetene anbefaler hele Norges befolkning å vaksinere seg mot svineinfluensa.

Pressekonferanse om svineinfluensa

- Vi anbefaler at alle vaksinerer seg, sier fra venstre helsedirektør Bjørn-Inge Larsen, helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen og overlege i Folkehelseinstituttet Bjørn Iversen.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Det bekrefter helsemyndighetene på en pressekonferanse.

– Vi anbefaler vaksinen til alle for å begrense smitten. I tillegg viser ny kunnskap at én av tre som blir innlagt på intensivavdeling på sykehus med svineinfluensa ikke har annen kjent underliggende sykdom, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Samtidig opplyses det om at en to år gammel gutt er det tiende dødsofferet som følge av svineinfluensa i Norge.

Dagbladet.no skriver at fem personer nå kjemper for livet på intensivavdelinger rundt om i landet. En av dem er en 59 år gammel mann i Trondheim.

- Vi er godt forberedt

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm Erichsen (Ap) slår imidlertid fast at myndighetene er godt forberedt.

Hun sier at det vil gå noen uker fram til midten av november før risikogruppene har fått tilbud om vaksine. Først da går man i gang med vaksineringen av resten av befolkningen, og dette vil kunne pågå til over jul.

- Vi vil øke behandlingskapasiteten på fastlegekontorene nå, sier hun.

Barn ned til seks måneder vaksineres

Også små barn helt ned i en alder på seks måneder skal vaksineres.

Myndighetene regner med at massevaksineringen skal pågå til over jul.

Folkehelseinstituttets Bjørn Iversen sier at det vurderes å se på den geografiske utbredelsen av influensaen og å prioritere vaksinering i områder hvor den har rammet tyngst.

- Ikke en ny situasjon

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen presiserer at det ikke er en helt ny pandemisituasjon man står overfor selv om de nå anbefaler massevaksinasjon.

- Vi har vært forberedt på å møte en alvorlig pandemi som kunne ramme hele befolkningen. Det er ikke en slik pandemi som har nådd Norge, det er en mild pandemi. Mange vil bli syke, men få blir alvorlig og livstruende syke. Men vi kan ikke forutse hvem som blir livstruende syk.

- Økende influensaaktivitet

Folkehelseinstituttets Bjørn Iversen sier imidlertid dette:

- I det siste har vi registrert en økende influensaaktivitet, og vi er på vei inn i en ny bølge, sier Iversen.

- Svineinfluensaen viser et snilt ansikt for de fleste, og et alvorlig og grimt ansikt for noen få. Vi har 10 dødsfall i Norge, og det er mye høyere enn i Sverige og Danmark. Det er bekymringsfullt, selv om det er en mild sykdom for de aller fleste. I tillegg ser vi at influensaen nå sprer seg fra det sentrale østland til hele Sør-Norge, sier han.

- Flinke på håndhygiene

Iversen roser befolkningen for god disiplin i disse influensatider.

- Folk er flinke med håndhygienen, men vi kan nok bli enda flinkere med hoste- og nysehygiene, sier han.

Iversen sier at det er skapt et inntrykk av at myndighetene sitter på et berg med vaksiner som ikke sendes ut på grunn av treghet.

- Vi får mellom 100.000 og 400.000 nye doser tilsendt i uka, og så snart de ankommer landet blir de kontrollerte, pakket om og sendt ut til kommunene. Det har vært forsinkelser i leveransene til Norge, og det har forplantet seg.

Les også: Her er bivirkningene

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger