Hopp til innhold

Tyskland legaliserer cannabis

Det tyske parlamentet har støttet en ny lov som tillater bruken av cannabis, til tross for kraftige innvendinger fra opposisjonsgrupper.

Folk møtes til "World Stoner Day", en demonstrasjon med felles røyking for umiddelbar avkriminalisering av cannabis, i Berlin, Tyskland 20. april 2023.

«World Stoner Day», en demonstrasjon med felles røyking for umiddelbar avkriminalisering av cannabis, i Berlin, Tyskland 20. april 2023.

Foto: Reuters

Fra 1. april vil det bli lov å røyke cannabis på mange offentlige steder i Tyskland, melder flere medier, blant andre BBC og nyhetsbyrået AP.

I henhold til den nye loven vil folk over 18 år i Tyskland få lov til å besitte betydelige mengder cannabis, men strenge regler vil gjøre det vanskelig å kjøpe.

Besittelse av opptil 25 gram vil være tillatt på offentlige steder.

I private hjem vil den lovlige grensen være 50 gram.

Vil hindre det svarte markedet

– Bruken av cannabis blant unge har vært på vei opp i årevis til tross for gjeldende lov, sier helseminister Karl Lauterbach, som igangsetter reformene.

Allerede ignorerer politiet i noen deler av Tyskland, som Berlin, ofte cannabis-røyking i offentligheten, selv om besittelse av cannabis for rekreasjonsbruk er ulovlig og kan straffeforfølges.

Helseministeren ønsker å dempe det svarte markedet, beskytte røykere mot forurenset cannabis og kutte inntektsstrømmer for organiserte kriminelle gjenger.

Men lovlige cannabiskafeer vil ikke plutselig dukke opp over hele landet.

Ansatte behandler cannabisplanter hos Demecan, det første tyske selskapet som leverer medisinsk cannabis til det tyske cannabisbyrået i Ebersbach, Tyskland, 13. juni 2023.

Ansatte behandler cannabisplanter hos Demecan, det første tyske selskapet som leverer medisinsk cannabis til det tyske cannabisbyrået i Ebersbach.

Foto: Reuters

I stedet vil ikke-kommersielle medlemsklubber, kalt «cannabis klubber», dyrke og distribuere en begrenset mengde.

Hver klubb vil ha en øvre grense på 500 medlemmer. Bruk av cannabis på stedet vil ikke være tillatt, og medlemskap vil bare være tilgjengelig for tyske statsborgere.

Det vil også være tillatt å dyrke sin egen cannabis, med opptil tre marihuana-planter tillatt per husstand.

Røyking av cannabis på noen områder, som nær skoler og idrettsanlegg, vil fremdeles være ulovlig. Viktigst av alt vil markedet være strengt regulert, slik at kjøp av cannabis ikke vil være enkelt.

Les også Thailand legaliserer produksjon av cannabis – gir bort én million frø

Thailand Marijuana

Redd det vil øke narkotikabruken

En heftig debatt om avkriminalisering av cannabis har pågått i årevis i Tyskland, med legegrupper som uttrykker bekymring for unge og konservative som sier at liberalisering vil øke narkotikabruken.

Simone Borchardt fra opposisjonspartiet konservative CDU fortalte Bundestag, Tysklands parlament, at regjeringen hadde gått videre med sin «helt unødvendige, forvirrede lov» uavhengig av advarsler fra leger, politi og psykoterapeuter.

Den tyske helseministeren Karl Lauterbach

Den tyske helseministeren Karl Lauterbach mens han avgir sin uttalelse under en pressekonferanse om den tyske regjeringens planlagte liberalisering av cannabispolitikken i Berlin i 2023.

Foto: AP

Men helseministeren sa at den nåværende situasjonen ikke lenger var bærekraftig.

– Antallet forbrukere i alderen 18 til 25 år har doblet seg de siste 10 årene, sier Lauterbach.

Opprinnelige planer om å tillate lisensierte butikker og apotek å selge cannabis er skrotet på grunn av EU-bekymringer for at dette kunne føre til en økning i narkotikaeksport.

Dette betyr at Tyskland kunne være i den paradoksale posisjonen å tillate besittelse av ganske store mengder cannabis, samtidig som det blir vanskelig å kjøpe det.

I løpet av de neste årene ønsker regjeringen å vurdere virkningen av den nye loven, og etter hvert innføre lisensiert salg av cannabis.

Les også Canada legaliserer cannabis

En kvinne med et kanadisk flagg der det tradisjonelle lønnebladet er byttet ut med et cannabisblad.

Cannabislegalisering i Europa

Flere europeiske land har tatt skritt mot legalisering eller avkriminalisering av cannabis i løpet av de siste årene, men lovgivningen og tilnærmingene varierer betydelig fra land til land.

Noen land har fullstendig legalisert rekreasjonell bruk, mens andre har implementert lover som tillater medisinsk bruk eller avkriminalisering.

Cannabis i Canada

En kvinne røyker en marihuana-sigarett under en legaliseringsfest i Trinity Bellwoods Park i Toronto, Ontario i Canada i 2018. Både Canada og USA har legalisert cannabis.

Foto: AFP

Nederland er kanskje det mest kjente eksempelet på et land som har en liberal tilnærming til cannabis. Men også andre europeiske land som Portugal, Spania og Sveits har vedtatt lover som tillater bruk og dyrking av cannabis i visse former.

Også i Norge har ruspolitikk og debatten om avkriminalisering og legalisering vært i vinden de siste årene.

– Norge bør følge etter

I 2021 stemte Regjeringen om en ny rusreform, der avkriminalisering av bruk og besittelse av mindre mengder narkotika var ett av hovedgrepene.

SV, Rødt og MDG vendte tommel opp, men både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet sa nei, som endte i at det ikke ble en ny rusreform.

Ane Breivik

– Vi har gode erfaringer med en streng regulering av alkoholpolitikken. Det samme må gjelde andre rusmidler, sier Unge Venstre-leder Ane Breivik.

Foto: NTB

Unge Venstre har gjennom flere tiår kjempet for å endre norsk ruspolitikk, og ønsker den tyske legaliseringen velkommen.

– Dette er et steg i retning av en mer kunnskapsbasert ruspolitikk! Bare ved å legalisere cannabis kan staten ta kontroll over det svarte markedet, sier Unge Venstre-leder Ane Breivik.

Hun mener Norge bør følge etter Tyskland og legalisere cannabis.

– Det blir spennende å hente erfaringer fra det tyske cannabismarkedet. Det er jo bare et spørsmål om tid før Norge følger etter, sier Breivik.

Les også Pasienter får ikke lenger cannabismedisin – ministeren skylder på manglende forskning

Geir Roger Moen røyker en joint med medisinsk cannabis, som han tar for sine kroniske smerter i beina.

AKTUELT NÅ