Hopp til innhold

Trump med julehilsen til Iran: – Dette er ingen advarsel, det er en trussel. Godt nyttår!

Dramatikken ved USAs ambassade i Irak fortsetter. Demonstranter har satt fyr på veggene. USA sender hundrevis av soldater til Irak og truer Iran.

Iran-vennlige demonstranter kaster stein og satte fyr på det amerikanske flagget

Nye demonstrasjoner ved den amerikanske ambassaden i Bagdad.

Angrepet på den amerikanske ambassaden i Bagdad fortsetter første nyttårsdag, og demonstranter har satt fyr på en av ambassadens yttervegger, melder al-Jazeera.

I morgentimene onsdag strømmet folk til stedet for å slutte seg til flere titalls Iran-vennlige demonstranter som hadde overnattet utenfor ambassaden.

LLdV61T2CFM

Demonstranter har satt fyr på eiendeler tilhørende den amerikanske ambassaden i Bagdad.

Foto: Khalid Mohammed / AP

Amerikanske soldater har skutt tåregass for å jage bort demonstranter.

Det var tirsdag angrepet startet, da flere tusen demonstranter gikk løs på ambassaden i raseri over USAs luftangrep mot en iranskstøttet milits, der 25 personer mistet livet.

En mindre gruppe militsmedlemmer og deres tilhengere brøt seg gjennom de ytterste veggene i ambassadekomplekset. De klarte å sette fyr på resepsjonsområdet før sikkerhetsstyrker og ambassadevakter klarte å presse dem tilbake med tåregass og sjokkgranater.

Protests at the U.S. Embassy in Baghdad

Resepsjonsområdet på den amerikanske ambassaden i Bagdad er utbrent etter at demonstranter satte fyr på det.

Foto: Thaier Al-sudani / Reuters

Trump truer Iran

Utenriksminister Mike Pompeo har gått ut med påstander om at angrepet på ambassaden ble organisert av terrorister støttet av personer som har tette bånd til myndighetene i Iran.

Den amerikanske presidenten kom med følgende twittermelding til Iran:

– Iran vil fullt ut bli holdt ansvarlig for tapte liv eller skader på noen av våre anlegg. De vil betale en veldig høy pris. Dette er ingen advarsel, det er en trussel. Godt nyttår!

Trump

USAs president Donald Trump og førstedame Melania Trump på en pressekonferanse før nyttårsfeiringen.

Foto: Evan Vucci / AP

Like før Trump skulle gå i nyttårsselskap på feriestedet sitt i Florida, kommenterte han den spente situasjonen til pressen og svarte på spørsmålet om han så for seg at USA ville gå til krig mot Iran.

– Jeg kan ikke se at det vil skje. Jeg liker fred, sa Trump.

Sender flere soldater

Kort tid etter kom beskjeden om at USA sender 750 soldater til Irak med en gang. Det amerikanske forsvarsdepartementet sa at de vil sende enda flere soldater i løpet av de neste dagene.

– Dette er en passende reaksjon for å møte det forhøyede trusselnivået mot amerikansk personell og anlegg, slik vi har sett i Bagdad, sier forsvarsminister Mark Esper.

Han legger til at USA vil beskytte sine statsborgere og interesser over alt i verden.

En talsmann for myndighetene sa første nyttårsdag at 500 hærsoldater ble sendt fra Fort Bragg i USA til Kuwait allerede nyttårsaften og at ytterligere opp mot 4.000 soldater til kan bli utplassert.

Protests at the U.S. Embassy in Baghdad

Demonstranter og militsmedlemmer utenfor USAs ambassade i Irak 1. januar.

Foto: Thaier Al-sudani / Reuters

Kaller Trump for frekk

Iranske myndigheter nekter for at de hadde noe å gjøre med angrepet på ambassaden. De har kalt beskyldningene «frekke».

– Amerikanske tjenestemenn har den overraskende frekkheten at de, etter de brutale drapene på minst 25 irakere, etter å ha krenket landets suverenitet, nå gir Iran skylden for irakernes demonstrasjoner mot de grusomme handlingene», uttaler en talsmann for Irans utenriksdepartement, ifølge al-Jazeera.

Irans talsmann Abbas Mousavi kaller USAs beskyldninger for en fornærmelse mot det irakiske folket.

– Hvordan, og basert på hvilke logikk, forventer dere at den irakiske nasjonen skal være stille i møte med disse grusomhetene? spør Mousavi.

AKTUELT NÅ