NRK Meny
Normal

Trekker seg fra helseverv

Helsetopp Helge Aarseth trekker seg fra styreverv i protest mot politisk spill og brutte løfter.

Helge Aarseth

Helge Aarseth trekker seg som styreleder for Helse Nordmøre og Romsdal

Foto: NRK

– Det er vemodig, men her har det pågått et spill som jeg ikke kan stille meg bak.

Det sier Aarseth til NRK samme dag som han sender brev til styreleder Kolbjørn Almlid i Helse Midt-Norge om at han stiller stillingen som styreleder i Helse Normøre og Romsdal til disposisjon.

Les også: Advarer mot nytt sykehus i Molde
Les også: Sjampanjen sprettes i Kristiansund
Les også: Skuffa styreformann i Helse Nordmøre og Romsdal

Han sier han ikke lenger kan leve med det politiske spillet og de brutte løftene han har opplevd i forbindelse med bygging av nytt sykehus i Molde.

Lekket til pressen

Aarseth sier han hele tiden lojalt har fulgt planene om byggestart av Molde sykehus i 2012. Dette var, etter Aarseths mening, basert på et enstemmig styre i Helse Nordmøre og Romsdal, samt valgløfter og forsikringer fra statsminister Jens Stoltenberg og helseministrene Sylvia Brustad og Bjarne Håkon Hanssen.

I februar 2010 hadde imidlertid Helse Midt-Norge et møte med daværende statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Noen dager senere fikk Aarseth se referatet fra møtet.

– Det var bortimot sjokkerende i sitt innhold.

Anne-Grethe Strøm-Erichsen

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har fått kritikk for håndteringen av sykehussaken.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Stikk i strid med helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsens lovnader stod det at lokaliseringen av sykehuset ikke lenger skulle baseres på faglige kriterier, men at saken ble stadig mer politisk for regjeringen.

I notatet fra møtet het det blant annet:

«Når det gjaldt plassering av eventuelt nytt sykehus, var det for statssekretæren viktig at man fant en tomt som var så nær Kristiansund at det ville bli akseptert av de politiske myndighetene der. (...) Statssekretæren svarte, på spørsmål fra Almlid, at denne saken nå mer enn før, først og fremst var en viktig politisk sak og at det var av stor viktighet å finne politiske løsninger for å stoppe protestene fra Kristiansund.»

– Jeg trodde ikke det var mulig å opprettholde dette som standpunkt når det kom på statsrådens bord, men det som har skjedd i ettertid bekrefter at det som ble kommunisert fra departementet var helt i tråd med statsrådens eget syn, sier Aarseth.

70 millioner i planlegging

Dermed mener Aarseth at forprosjektering og planlegging til en verdi av 70 millioner kroner ble kansellert sammen med årvisse valgløfter og forsikringer fra politisk ledelse.

– Man la opp til at veien videre skulle være hemmelig, men etterhvert som statsråden ble presset fra skanse til skanse ble det stadig mer klart at nytt sykehus i Molde ikke inngår i hennes planer. Det synes jeg offentligheten har krav på å få vite, sier Aarseth.

Derfor valgte han å gå til NRK med referatet fra møtet mellom Helse Midt-Norge og departementet like før jul.

Fem dager etter nyttår ringte styreleder i Helse Midt-Norge, Kolbjørn Almlid, til Aarseth.

I Aarseths fratredelsesbrev beskrives samtalen slik:

«I telefonhenvendelse fra deg 05.01.d.å. opplyste du at det forhold at jeg hadde gått ut med disse opplysningene og fremlagt ditt møtereferat for offentligheten måtte påregnes å medføre konsekvenser for mitt styrelederverv i Helse Nordmøre og Romsdal.»

– Jeg fikk også vite at hele styret skal evalueres. Det er det ingen grunn til. Det eneste nye som har skjedd i forhold til saken er at jeg har gått ut med informasjon til offentligheten. Det gjelder meg og ikke styret, men det er mer enn klart at Almlid har en strategi med utskifting av flere styremedlemmer for å tilsløre at dette er en aksjon mot meg. Det har jeg valgt å sette ord på i fratredelsesbrevet, sier Aarseth til NRK.

Vemodig

Styreleder Aarseth sier det blir vemodig å legge ned vervet som styreleder.

– Jeg fratrer i dag, og som advokat har jeg jo mye å gjøre, men det blir trist. Vi har motivert ansatte og drevet økonomistyring med det for øye å starte bygging av sykehus i Molde i 2012. Da er det demotiverende at byggeplanene ser ut til å bli skrinlagt uten at et klart alternativ avtegner seg. Dette har vært et interessant verv, men nå er det viktig å markere at det har pågått et spill som jeg ikke kan stille meg bak, sier Aarseth.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger