Hopp til innhold

Her er de nye statsrådene i regjeringen

Per Sandberg, Anniken Hauglie, Jon Georg Dale og Linda Hofstad Helleland kommer inn som nye statsråder. I tillegg er det flere som får nytt ansvar i nye departementer.

regjeringsendringer

ENDRINGER: De nye statsrådene bel presentert på slottsplassen. Noen er helt nye, mens andre bytter departement.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

18 statsråder blir til 19 når endringene nå blir gjort. Tine Sundtoft (H), Robert Eriksson (Frp) og Thorhild Widvey (H) får ikke fortsette reisen med regjeringen. Nye fjes blir Lina Hofstad Helleland (H), Per Sandberg (Frp), Anniken Hauglie (H) og Jon Georg Dale (Frp) (se faktaboks).

– Fornyelse er viktig. Det er viktig å slippe til nye og yngre krefter, sier statsminister Erna Solberg.

– Mye er gjort på mange områder. Men nye øyne og ny giv må enhver regjering ta med seg.

Jon Georg «Goggen» Dale blir den yngste statsråden med sine 31 år.

Sandberg inn i regjeringen

Frps Per Sandberg

INN: Frps Per Sandberg blir fiskeriminister

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Per Sandberg (55) blir ett av de nye fjesene i Solbergs nye kabal. Han er nestleder i Frp og kjent som en politiker som snakker fra hjertet. Nestlederen har selv sagt at han ved to anledninger takket nei til å blir statsråd i 2013.

Han går inn i Nærings- og fiskeridepartementet og blir fiskeriminister.

– Jeg vil understreke at jeg og Per har samarbeidet godt før. Han er arbeidsom og arbeidsvillig, og ønsker å få gjennomslag for egen politikk. Det er hans jobb, men han er også i stand til å få til gode kompromisser. Per vil bidra til å styrke regjeringen framover, sier Solberg.

Ny statsrådspost

Listhaug -

NYTT ANSVAR: Sylvi Listhaug bytter departementet.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Sylvi Listhaug (37) går inn som innvandrings- og integreringsminister, en ny post som blir liggende under justisdepartementet.

– Det kan bli store synergieffekter av å se de to tingene sammen. En ekstra statsrådsstilling på det området er ganske nødvendig med den flyktningsituasjonen vi ser i dag, sier Solberg.

Helgesen skal følge opp klimaavtale

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft

FEIRING: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft feirer klimaavtalen som blir kalt historisk.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Kun få dager etter at Tine Sundtoft (48) og den norske delegasjonen feiret en ny klimaavtale med latter og sjampanje, er statsråden ferdig som klima- og miljøminister. Hun skal dermed ikke følge opp utslippskuttene som må gjøres i Norge. Det er det Vidar Helgesen (47) som får i oppgave å gjøre.

Robert Eriksson (41) har startet jobben med et nytt Nav, der han vil ha mer fokus på arbeidsdelen i etaten. Nå er det Anniken Hauglie (43) som får jobben med å forbedre Nav.

Anniken Hauglie

INN: Anniken Hauglie blir ny arbeids og sosialminister.

Foto: Hanne Roald / NRK

– Når Høyre tar over dette departementet, var det ikke lenger plass til Robert. Han har hatt et tungt ansvar og gjort mange viktige endringer som kommer til å stå seg framover. Jeg vil gjerne takke Robert for jobben han har gjort.

– En energibombe

Linda Hofstad Helleland

INN: Linda Hofstad Helleland er nå kulturminister.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Thorhild Widvey er den tredje statsråden som må forlate sin post.

– Thorild har alltid vært opptatt av at vi skal bygge nye generasjoner og at det var riktig å satse på nye navn. Allerede i 2013 sa hun at når flere fikk regjeringserfaring, ville hun trekke seg tilbake og slippe til andre, sier Solberg.

Inn kommer Linda Hofstad Helleland. Hun var i forrige stortingsperiode medlem av familie- og kulturkomiteen. Siden 2013 har hun ledet transport- og kommunikasjonskomiteen.

– Vi som kjenner Linda vet at vi har fått en energibombe inn i regjeringen. Hun er engasjer, energisk og har lang erfaring fra det politiske arbeidet, sier statsministeren.

I løpet av en kort seanse på slottsplassen ble de nye statsrådene presentert. Vidar Helgesen, Elisabeth Aspaker og Sylvi Listhaug får nye ansvarsområder.

Erna Solbergs nye statsråder

AKTUELT NÅ