PST tror mann tiltalt for trusler mot regjeringen og kongehuset er i Syria

Rettssaken mot en 23-årig mann fra Skien som er tiltalt for å ha truet regjeringen og kongehuset med en video ble mandag utsatt på ubestemt tid. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tror tiltalte er i Syria.

Norsk islamist (t.v.) og mann som er tiltalt for å ha lagt ut egenprodusert trusselvideo på nett

SKAL VÆRE I SYRIA: En norsk islamist (t.v.) la i januar ut dette bildet på Facebook av seg selv og den trusseltiltalte mannen. Bildet skal være tatt i Syria, og er en av grunnene til at PST tror tiltalte befinner seg der.

Foto: Privat

Rettssaken skulle ha startet i Nedre Telemark tingrett i Skien neste mandag.

– Den har blitt utsatt i dag fordi vi ikke har klart å få tak i tiltalte, sier statsadvokat Carl Fredrik Fari til NRK.

Siden stevningen ikke er forkynt for mannen, ble det nødvendig å utsette saken.

Ifølge tiltalen skal mannen i januar 2012 ha lastet opp en egenprodusert video på nettet der det fremsettes trusler mot statsminister Jens Stoltenberg, daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre, kronprins Haakon og norske soldater i Afghanistan.

Mannen har vært sentral i det islamistiske nettverket Profetens Ummah.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Trusselvideo mot regjeringen og kongehuset

SE VIDEO: Trusselvideoen glorifiserer drap på norske soldater og hevn mot regjeringen og kongehuset. NRK redigerte den i januar 2012 slik at den delen som viser bilder av kister med falne norske soldater ikke er med.

Etterlyst internasjonalt

Det er PST som har ansvaret for å få tak i tiltalte. Etter det NRK kjenner til, tror sikkerhetstjenesten at tiltalte er i Syria.

En norsk islamist la i januar i år ut et bilde på Facebook av seg selv og det som skal være mannen, sammen i det borgerkrigsherjede landet. Bildet, samt innlegg på Facebook, skal tyde på at tiltalte er der.

– Vi har ikke noe sikker kunnskap om hvor han er, men det er grunn til å tro at han er i Syria, forteller statsadvokat Fari, uten å ville utdype nærmere hva han tror tiltalte gjør i landet.

Saken blir berammet på nytt når tiltalte er tilbake i Norge, opplyser Fari. Tiltalte har likevel ikke gjort noe ulovlig i å reise til utlandet.

– Men vi ønsker å få ham tilbake til Norge for å gå gjennomført hovedforhandlingen, og har etterlyst ham internasjonalt av den grunn, sier Fari.

(Saken fortsetter under bildet)

Statsadvokat Carl Fredrik Fari

ETTERLYST: – Vi ønsker å få ham tilbake til Norge for å gå gjennomført hovedforhandlingen, og har etterlyst ham internasjonalt av den grunn, sier statsadvokat Carl Fredrik Fari.

Foto: NRK

Egenprodusert video

Stillbildene i trusselvideoen mannen er tiltalt for å ha laget, blir vist mens det spilles av en religiøs sang på arabisk. Oversatt til norsk er teksten blant annet slikt: «Å Allah, ødelegg dem og la det være smertefullt.» Videoen oppfordret også til deltakelse på en demonstrasjon utenfor Stortinget.

– Anklagen i tiltalen går på trusler mot regjeringen og oppfordring til terror. Dette er en alvorlig sak, fastslår Fari.

Påtalemyndigheten mener tiltalte forsøkte å få regjeringen til å trekke norske soldater ut av Afghanistan.

Nekter straffskyld

Tiltalte nekter straffskyld etter tiltalebeslutningen, ifølge forsvarer John Christian Elden.

Advokat John Christian Elden

ØNSKER Å KOMME: – Han har ønsket å komme til Norge når rettsmøtet er, men det er altså ikke mulig å underrette ham, forklarer tiltaltes forsvarer John Christian Elden.

Foto: NRK

– Han ble gjort kjent med tiltalebeslutningen, men er ikke kjent med innkallingen til selve rettsmøtet. Han mener at denne tiltalen ikke representerer noe straffbart forhold, sier Elden til NRK.

Forsvareren sier at han ikke har hatt kontakt med mannen siden før jul, da kontakten ble avbrutt av amerikanske sikkerhetsmyndigheter.

Elden vet at mannen ikke er i Norge, men har fått beskjed om at han har vært utenlands.

– Jeg vet ikke hvor i utlandet han befinner seg. Jeg vet at han har vært i Syria, sier forsvareren.

Ønsker å komme

Ifølge Elden har ikke mannen forsøkt å holde seg unna rettsmøtet.

– Han er ikke kjent med at rettsmøtet går de aktuelle datoene. Han har ønsket å komme til Norge når rettsmøtet er, men det er altså ikke mulig å underrette ham, forklarer forsvareren.

Rettssaken kan uansett ikke starte før mannen er tilbake i Norge, påpeker advokaten.

– Han ønsker å komme når det er en rettssak, men han må også vite om den, avslutter Elden.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger