Hopp til innhold

Medalje for innsats ved Pumpehuset og Regjeringskvartalet

Kongen har i dag godkjent at tre nye av 22. juli-heltene skal få medalje for edel dåd etter å ha risikert eget liv for å redde andre. – Han var med på å redde datteren min slik at hun lever, sier en far som anbefalte en av heltene til medaljen.

Reddet liv i Regjeringskvartalet og ved Pumpehuset (montasje)

Den unge resepsjonisten i Høyblokka bæres på dette bildet ut til ambulansen. Hun overlevde tross alle odds og en av redningsmennene får nå medalje. To andre hedres for å ha reddet hardt skadde ved Pumpehuset på Utøya.

Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix | Øyvind Bye Skille/NRK

Medaljen for edel dåd blir utdelt som belønning for å ha «utvist hederlig forhold ved redning av menneskelig eller annen likeartet dåd som har medført fare for redningsmannens liv».

Regjeringen har etter 22. juli bestemt at flere personers redningsinnsats den dagen terroren rammet Norge skal kunne belønnes med denne utmerkelsen.

Les også: Utøya-frivillige får medalje av kongen

I juni i år ble de første medaljene utdelt knyttet til 22. juli. Da fikk 19 sivile personer som reiste ut for å redde ungdommer ved Utøya tildelt medalje for edel dåd.

Fredag vedtok Kongen i statsråd at medaljen skal deles ut til tre nye redningsmenn.

André Skeie og Jon Steffensrud får medaljen i sølv for redningsinnsats ved Utøya og Espen Naumann får medaljen i sølv for redningsinnsats i regjeringskvartalet.

Medalje for edel dåd i sølv er rangert som nummer 13 av alle norske dekorasjoner.

– Det er blitt delt ut veldig få medaljer. Medaljen for edel dåd henger veldig høyt, og en som får utmerkelsen skal ha utsatt sitt eget liv for fare frivillig. Blant annet er det tildelt medaljer etter Åsta-ulykken og Alexander Kielland-ulykken, sier kommunikasjonsrådgiver Dag Inge Aarhus ved Sjøfartsdirektoratet.

De har fått i oppdrag å utrede og forberede eventuelle tildelinger på vegne av regjeringen.

Resepsjonen i Høyblokka og bombekrateret

Naumann løp rett forbi bombekrateret, og tok dette bildet i farta. Flere bilder kan sees i bildegalleriet lenger ned.

Foto: Espen Naumann

Reddet «mirakeljenta» i resepsjonen i Høyblokka

Espen Naumann

Espen Naumann har fortalt til NRK om hvordan han løp inn i eksplosjonsområdet for å lete etter mennesker som trengte hjelp. Der fant han en hardt skadd kollega.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Espen Naumann er den første som får utmerkelse fra regjeringen for innsats i Regjeringskvartalet.

Den 22. juli i fjor var han akkurat gått fra jobb som vakt i Regjeringskvartalet da bomben eksploderte. Selv kjente han trykket fra eksplosjonen der han befant seg i området ved Grensen, og det første han gjorde var å gå inn i eksplosjonsområdet.

Les: Han reddet livet til «mirakeljenta»

Naumann gikk rett over bombekrateret, gjennom den utbombede Høyblokka og fant den unge sommervikaren i resepsjonen hardt skadet. Han startet umiddelbart livreddende førstehjelp.

Politiet har anbefalt at Naumann skal utmerkes for innsatsen med Medaljen for edel dåd i sølv. Anbefalingen ble sendt fra politiet til Sjøfartsdirektoratet som innstiller tildeling av medaljen overfor regjeringen.

Resepsjonen i Høyblokka sett fra Akersgata 22. juli 2011

På dette bildet sees Naumann og andre vakter stående omtrent ved der den unge resepsjonisten ble funnet hardt skadd.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

«Naumann oppfyller kravene for Medaljen for edel dåd på grunn av den faren han utsatte seg for ved å ta seg gjennom bygget», står det i begrunnelsen for tildelingen.

Sammen med Forsvarets eksperter har de vurdert hvor farlig det var for Naumann å løpe inn i Regjeringskvartalet, rett ved bombekrateret og deretter gjennom den utbombede resepsjonen.

«(..) vi mener det her er naturlig å sammenligne med tildelingene etter Åsta-ulykken der mottakerne tok seg inn i et brennende tog», står det i begrunnelsen som legger vekt på at Forsvarets eksperter mener det var usikkert i området og at det var fare for å bli truffet av nedfall fra bygningene som kunne ta liv.

Les hele begrunnelsen: Sjøfartsdirektoratets innstilling til medaljeutdeling august 2012

Faren: – Han viste et ufattelig mot

Faren til jenta fra Østfold som satt i resepsjonen og etter eksplosjonen ble funnet av Naumann er veldig takknemlig for innsatsen, og har vært med på nominasjonen til utmerkelsen.

– Det er ærlig fortjent, sier han til NRK når han får høre at vaktbetjenten faktisk får medalje for innsatsen.

Faren mener innsatsen gjør at han fortsatt har en levende datter i dag.

– Han har gjort en innsats som er langt utover hva man kan forvente. Han viste et ufattelig mot og en handlingsinnsats som var med på å redde datteren min slik at hun lever og har den funksjonen som hun har i dag, sier han om det Naumann valgte å gjøre den 22. juli 2011.

Mens Naumann gikk rett inn i åstedet for eksplosjonen tok han fortløpende bilder.

Se bildegalleri: Redningsmannens bilder

Bilder han senere fant på kameraet sitt til tross for at han selv ikke husker å ha tatt dem.

Under rettssaken i vår kom det også fram i detalj hvordan Naumann var med på å redde livet til den 24 år gamle sommervikaren som bare satt rundt 7 meter fra selve bombebilen.

I ettertid har hun av kolleger bare blitt kalt «mirakeljenta» fordi hun klarte å overleve den kraftige eksplosjonen.

Faren fortalte fra vitneboksen gråtkvalt om hvordan en vaktbetjenten reddet livet til datteren.

– Hun ble funnet fort av en vaktbetjent. Han hadde sluttet på arbeid noen minutter før, og var i Grubbegata. Han ble ikke rammet, og løp resolutt mot resepsjonen. Takket være hans mot og besluttsomhet, lever min datter i dag, sa faren.

Les: Ble kalt «mirakeljenta» av kolleger

ungdom utøya

Flere frivillige risikerte egne liv ved å reise ut i båt utenfor Utøya den 22. juli 2011.

Foto: Marius Arnesen/NRK

Reddet hardt skadde ungdommer ved Pumpehuset

Tidligere i år fikk 19 andre redningspersoner Medalje for edel dåd etter innsats ved Utøya.

De to andre som også fikk medaljen i statsråd i dag var også med på redningsinnsatsen ved AUFs sommerleir.

André Skeie var en av de som hjalp til med å evakuere de hardest skadde ungdommene fra området ved Pumpehuset.

I begrunnelsen for tildelingen av medaljen i sølv skrives det at han «var blant de første som kom til Pumpehuset og bidro i evakueringen av de hardest skadde i dette området» og de «legger derfor til grunn at Skeie faktisk var i fare.»

Pumpehuset

Ved Pumpehuset på Utøya døde mange, men noen ble også reddet i land hardt skadd.

Foto: Sandberg, Fredrik / NTB scanpix

– Vi har her forholdt oss til opplysninger og vurderinger fra politiet ved Kripos, sier kommunikasjonsrådgiver Dag Inge Aarhus ved Sjøfartsdirektoratet om hvordan de har undersøkt om Skeie risikerte eget liv.

Les hele begrunnelsen: Sjøfartsdirektoratets innstilling til medaljeutdeling august 2012

Skeie var også en av de første NRK og flere medier snakket med fra området som øyenvitner.

Til NRK fortalte Skeie om hvordan «det så ut som en krigssone» i området. Da hadde han allerede fraktet mange hardt skadde ungdommer i land med båten sin.

– Flere av dem hadde skuddskader i magen. Båten er full av blod, sa André Skeie til NRK den 22. juli i fjor.

Les: – Det ser ut som en krigssone

Selv sprang han til båten sin da han hørte om det som skjedde og la ut fra kai for å hjelpe.

Sammen med seg hadde han en kamerat som også er fra Hønefoss.

Kameraten Jon Steffensrud får også Medaljen for edel dåd i sølv.

Også Steffensrud bidro til å redde hardt skadde ungdommer. Han reiste sammen med Skeie ut i båt rundt klokken 18 midt i alt kaoset.

Mye kan tyde på at de to var ute i Tyrifjorden utenfor Utøya mens massakren fortsatt pågikk. I begrunnelsen mener man at også Steffensrud risikerte livet:

«Han kom trolig til stedet noe tidligere enn personer som ble tildelt medaljen i sølv i forrige omgang, til tross for at tidspunktet var noe uavklart med tanke på om pågripelse var skjedd eller ikke. Vi legger derfor til grunn at Steffensrud faktisk var i fare. Han oppfyller derfor kravene for Medaljen for edel dåd.»

AKTUELT NÅ