Hopp til innhold

Ingen tør love når nye pass og ID-kort kommer

– Nye pass og nasjonale ID-kort skal hindre misbruk og gi økt sikkerhet.
Etter flere år med forsinkelser, antyder Justisdepartementet nå at de muligens er på plass i 2020. Men ingen vil garantere noe som helst.

Nasjonalt identitetskort

NASJONALT IDENTITETSKORT: Skal ha elektronisk brikke med biometriske personopplysninger, på samme måte som i et pass.

Foto: Politiet / NTB scanpix

Det første forslaget om nasjonalt ID-kort kom allerede i 2007, og i forslaget til statsbudsjett et par år senere, regnet en optimistisk regjering med gebyrinntekter for kortet. Prosjektet ble imidlertid utvidet, og mer komplisert. En rekke datoer for lansering er blitt brutt, senest 1. april i år.

Det nye ID-kortet skal inneholde samme informasjon som et pass, og skal i prinsippet kunne erstatte passet på reiser innenfor Schengen-området.

Ingen garantier

– Det er definitivt på tide å få dem på plass, og det handler først og fremst om sikkerhet og kvalitet, sier statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) i Justis- og beredskapsdepartementet.

Men det skjer ikke i år, som tidligere lovet. Ifølge korrespondanse mellom departementene, har det vært planer om å få dem ut neste år.

Statssekretær Thor Kleppen Sættem

STORT OG KOMPLISERT PROSJEKT: – Planleggingen har vært for dårlig, mener statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) i Justis- og beredskapsdepartementet.

Foto: Olav Heggø / Fotovisjon

– Kommer de i 2019?

– Jeg tør ikke garantere noe tidspunkt. Det er riktig at det har vært snakk om ulike tidspunkt i 2019, men det er hele tiden også blitt tatt noen forbehold, svarer Sættem.

– Det høres ut som om det ikke blir 2019. Det blir kanskje 2020?

– Jeg tipper 2020, sier han.

Selvkritikk

Sættem innrømmer at utviklingsarbeidet ikke har vært godt nok.

– Jeg er ikke fornøyd med leverandørens arbeid, men jeg er heller ikke fornøyd med måten Politidirektoratet og Justisdepartementet har håndtert saken på, sier han.

Samtidig fremholder han at alle aktørene den siste tiden har brukt mye ressurser på å få prosjektet på skinner.

Fagdirektør Atle Roll-Matthisen i Politidirektoratet slutter seg til selvkritikken.

Atle Roll-Matthiesen

VIL LYKKES: – Nå må vi komme med en dato som alle aktørene stiller seg fullt og helt bak, så vi slipper ytterligere utsettelser. Det er det siste vi ønsker oss nå, sier fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet.

Foto: Per Onsheim / NRK

– Politiet er eier av dette prosjektet. Vi har et stort ansvar og det er ingen tvil om at vi ikke er fornøyd med egen innsats, sier han.

Problemer med leverandøren

Begge peker på leverandøren Gemalto som en av årsakene til forsinkelsene.

– Kan Gemalto levere det de skal i henhold til kontrakten?

– Ja, vi mener de kan levere. Det sier vi fordi både politiet og Justisdepartementet har brukt eksterne kvalitetssikrere, svarer Roll-Matthiesen.

– En periode har vi vært i tvil, men nå mener vi det, legger han til.

Gemalto skriver i en SMS til NRK at de er fullt mobilisert for å følge opp angitte tidslinjer. For øvrig ønsker de ikke å kommentere saken.

Budsjettsprekk

Prosjektet har ikke bare sprukket på tid, men også på økonomi. Stortinget ble varslet om kostnadsoverskridelser i fjor høst, i et brev fra daværende justisminister Per-Willy Amundsen. Men, noen tall vil foreløpig ingen si noe om.

– Jeg kan ikke oppgi kroner og øre her, men Stortinget skal få en ryddig informasjon om kort tid, sier Sættem.

Somler

– Mens regjeringen somler med dette ID-prosjektet, skjer det en eksplosjon i ID-kriminaliteten, sier leder for Stortingets justiskomite, Lene Vågslid (Ap).

Lene Vågslid.

UTÅLMODIG: Lene Vågslid (Ap) er spent på den mer detaljerte forklaringen fra Justisministeren.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Hun viser til tall fra politiet som viser at denne typen kriminalitet har økt kraftig de siste årene.

– ID-kriminaliteten står for 12 prosent av den økonomiske kriminaliteten, så kostnadene ved ikke å ordne opp er betydelige, sier hun.

AKTUELT NÅ