Terrorsiktet lokket med middag

Usbekeren David Jakobsen skal ha blitt dratt inn i terrorsaken fordi han var så glad i en populær matrett fra Sentral-Asia.

Den terrorsiktede David Jakobsen

Terrorsiktede David Jakobsen skal ha blitt rekruttert til Mikael Davuds terrorplaner gjennom hjemmelagde måltider. Her sammen med forsvarer Kjell T. Dahl.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Den antatte hovedmannen i terrorsaken, uiguren Mikael Davud, har i avhør fortalt at han brukte konas matlaging for å få kontakt med en av de andre medsiktede.

Lagman er en populær matrett som min klient brukte til å lokke Jakobsen til å komme på banen, har min klient fortalt, sier advokat Carl Rieber-Mohn, som forsvarer Mikael Davud.

– Det skal være en delikatesserett for uigurer og andre i Sentral-Asia.

Fenomenalt flink til å lage mat

Den terrorsiktede David Jakobsen

David Jakobsen likte maten til Davuds kone svært godt.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Min klient har en kone som også snakker uigursk og hun lager jo denne og andre nasjonalretter som tydeligvis har vært populære i hvert fall for Jakobsen.

Om Bujak også var lokket av den gode maten, det skal ikke jeg ha noen formening om, sier Rieber-Mohn.

Jakobsens forsvarer Renè Ibsen bekrefter at en sentral grunn til at de to ble kjent var at kona til Davud var fenomenalt flink til å lage mat. Jakobsen har fortalt i avhør at han fikk mange middagsinnbydelser, som han takket ja til, da de to treff hverandre i 2008.

Usbekisk og uigursk er så like språk at Jakobsen og Davud også kunne snakke morsmålet sitt sammen.

Alt om terrorsaken: Tre personer siktet for terrorplanlegging

Bombeskole i Iran

Davud ble så borte på et langt utenlandsopphold der han blant annet har forklart at han skal ha gått på en bombeskole i Iran.

Da han kom tilbake sommeren 2009 tok han igjen kontakt med Jakobsen.

Jakobsen hjalp ham med en rekke praktiske ting, som å skaffe leilighet. Grunnen var at Davud snakker dårlig norsk og ikke hadde bil, noe Jakobsen hadde.

Falsk pass

Shawan Sadek Saeed Bujak

Shawan Sadek Saeed Bujak sier han ikke kjenner Jakobsen, men har hørt om hans matglede.

Foto: Olav Øygard/Firda

Men på et tidspunkt ble Jakobsen bekymret for vennen Davud, og kontaktet politiet.

Dette skal blant annet ha blitt utløst av ting Davud sa, og at Jakobsen ble spurt om å skaffe falske pass. Fra november i fjor har han fungert som PSTs informant.

Den tredje siktede kurderen Shawan Sadek Saeed Bujak har i avhør nektet for at han kjenner David Jakobsen eller noen gang snakket med ham.

Men han skal ha forklart at Davud hadde fortalt ham at Jakobsen var veldig glad i mat.

De tre terrorsiktede har forklart seg til PST uten å vite hva de medsiktede har sagt.

Video MIDDAG-ADVOKAT-011010-WW_MXF_Innboks.MP4

VIDEO: Mikael Davud skal ikke ha fortalt noe i avhør om at de terrorsiktede hadde et eget kodespråk. Forsvareren, Carl Rieber-Mohn, mener det høres rart ut om de skulle ha brukt ord som pizza og kebab slik Shawan Sadek Saeed Bujak har sagt i avhør.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger