Hopp til innhold

Terrorsiktede i bok: Slik lurte vi USAs utenriksdepartement

Den terrorsiktede Aker Solution-ingeniøren utdannet seg i USA før invasjonen av Irak i 2003. Hans rolle under okkupasjonen skulle være å «analysere og samle informasjon om Saddam Husseins familie».

George Bush og Colin Powell

BLE LURT? President George Bush og utenriksminister Colin Powell i mars 2002. Samme måneden hevder terrorsiktede at han underskrev en falsk kontrakt for å lure utenriksdepartementets regnskapsførere.

Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP

Men dette var ifølge 48-åringen en falsk kontrakt opprettet for at USAs utenriksdepartement ikke skulle se de hemmelige operasjonene han deltok i og ledet, i Irak.

Det hevder 48-åringen i boken «The man who pushed America to war»: En historie om hvordan Iraqi National Congress (INC) leder Ahmad Chalabi påvirket USA til å invadere Irak i 2003.

Ahmad Chalabi

KRIGSHISSER? INC-leder Ahmad Chalabi under en pressekonferanse i Irak i 2004.

Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

I boken, som ble utgitt i 2008, kommer det også frem hvilken rolle den 48 år gamle nå terrorsiktede nordmannen skal ha hatt i overgangsregjeringen INC.

Forfatteren, den undersøkende journalisten Aram Roston, er overrasket over pågripelsen i Norge. Aker Solution-ingeniøren ble tirsdag fengslet i fire uker. Han ble pågrepet ved arbeidsplassen mandag. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener han har spredt informasjon på internett som er egnet til bruk ved terrorhandlinger og siktet ham etter straffelovens paragraf 147 c.

«Et sint, men godt vitne»

Den prisvinnende Buzzfeed-journalisten beskriver ham i boken som «et sint, men godt vitne».

– Opplysningene om NN er basert på flere telefonsamtaler med ham, og informasjonen er ettergått med andre kilder, sier Roston til NRK.

– Du beskriver den nå terrorsiktede som «et godt, men sint vitne». Hva legger du i det?

– Han var desillusjonert etter Irak-invasjonen, sier Roston.

Fordi det er lenge siden boken ble gitt ut og kildesamtalene ligger enda lenger tilbake, ønsker han imidlertid ikke å kommentere ytterliggere om 48-åringen overfor NRK.

Saddam tatt

FORNØYD: Paul Bremer, USAs diplomt i Irak, smiler etter å ha pågrepet Saddam Hussein i desember 2003.

Foto: DUSAN VRANIC / AP

48-åringens forsvarer Brynjar Meling har sagt til NRK at klienten hans mener at han ikke har gjort noe galt, og derfor aldri skulle vært siktet i saken. Meling har ikke besvart NRKs henvendelser fredag.

Hemmelige oppdrag

Før 48-åringen innvandret til Norge kjempet han for Saddam Husseins tropper i Irak. Han dro til Norge og videre til USA, forteller han i boken. I USA fikk han utdannelse som amerikanerne tilbydde irakere i eksil.

George Bush, som ble president i 2001, forberedte på dette tidspunktet å okkupere Irak. Chalabi og INC skal ha vært helt sentrale for å overbevise amerikanerne om at Saddam Hussein satt med masseødeleggelsesvåpen. 20. mars 2003 startet den USA-ledede invasjonen.

Etter først å ha kjempet for Saddam, ble mannen nå sentral på den andre siden. Siktede skal ha fått en viktig rolle i INC, og i boken viser han selv til en kontrakt inngått i mars 2002 – nøyaktig ett år før Irak-invasjonen. Avtalen beskriver 48-åringens månedslønn og oppgave for INC: «analysere og samle informasjon om Saddam Husseins familie og oljerikdom».

Saddam og Chalabi

PÅ CELLEN: Saddam Hussein får besøk av INC-leder Ahmad Chalabi på cellen etter at han ble pågrepet i 2003.

Foto: - / AFP

Men i boken hevder 48-åringen at dette var en falsk kontrakt laget for at USAs utenriksdepartements regnskapsførere ikke skulle se de strengt hemmelige oppdragene han utførte i Irak. USA bevilget hundrevis av millioner kroner til INC før og etter invasjonen.

Et av oppdragene som siktede skal ha ledet for INC var å sikre mappene som Saddam-regimet skal ha hatt på blant annet INC-leder Chalabi. Mappen leverte han selv over til lederen, sammen med resten av det hemmelige arkivet med etterretningsinformasjon.

– Vi laget falske kontrakter

– Vi laget disse falske kontraktene for å få penger (fra USA - journ.anm.) til INC, sier siktede i boken

Boken ble gitt ut i 2008 og på dette tidspunktet var norskirakerens syn på invasjonen, INC og USA helt endret. Han holdt blant annet en appell i Norge under en demonstrasjon mot Irak-krigen der han uttrykte misnøye med det han mener var USAs egentlige formål med Irak-invasjonen; oljen. Den 48 år gamle ingeniøren var da lokalpolitiker for Sosialistisk Venstreparti.

Pågripelsen sjokkerer bekjente av siktede. Siktede var også aktiv i en forening som engasjerte seg mot USAs invasjon. Et tidligere medlem av foreningen, som ønsker å være anonym, sier han sist snakket med ingeniøren da foreningen ble oppløst mot slutten av 2000-tallet. Han er svært overrasket over siktelsen:

– Det er sjokkerende, og jeg tror det er feil. Jeg tror ikke han har noe med IS å gjøre, for å si det sånn.

AKTUELT NÅ