Ta Stanford-kurs helt gratis

Den hotteste trenden i høyere utdanning kalles MOOC. Til høsten kommer den til Norge.

Stanford University

TA KURS HER: Stanford i California i USA er ett av toppuniversitetene som nå tilbyr såkalte MOOC-er, nettbaserte universitetskurs som du kan ta uten forhåndskunnskaper.

Foto: Jawed Karim / Creative Commons

MOOC-trenden har eksplodert i USA det siste året. En MOOC er et nettbasert universitetskurs du kan ta uten forhåndskunnskaper, og ofte er det helt gratis.

Undervisningen foregår gjerne i nettforum og på sosiale medier. Hundretusenvis av studenter kan følge samme kurs.

Gir studiepoeng

Professor Arne Krokan, NTNU

NORSK VRI: Professor Arne Krokan ved NTNU starter et norsk MOOC-kurs i september.

Det finnes nå et vell av MOOC-er ledet av stjerneprofessorer fra toppuniversiteter som Stanford, Yale eller MIT. Til høsten starter den første norske MOOC-en.

– Dette er rett og slett en annen måte å levere kunnskap på, der vi fjerner hindringene og gjør det enkelt å få tilgang til kunnskap, forklarer NTNU-professor Arne Krokan.

I september starter han kurset «Teknologiutvikling og samfunnsendring», som verken krever Exphil eller studiekompetanse fra videregående. Kurset gir 7,5 studiepoeng dersom man består eksamen.

– Vi kan skape mye mer effektive læreprosesser, fordi vi kan lage små undervisningsbiter som vi binder sammen på nett og som gjør at vi kan utnytte ledigtid og studere på andre måter enn før, sier Krokan.

Tvangsblogger

Den nye undervisningstrenden snur opp ned på tradisjonelle forestillinger om hvordan undervisningen skal foregå. For Krokan vil sosiale medier være viktig.

– Mine studenter blir tvangsbloggere, de må dele ressurser via Twitter og andre sosiale medier. Og så er det en side til av det: når man bruker sosiale medier, er en milliard mennesker bare et tasteklikk unna, og det er et potensielt stort marked der ute, sier Krokan.

Best og gratis

Student Ivar Urdalen har det siste året tatt fem forskjellige MOOC, blant annet fra Stanford og Johns Hopkins University.

– Jeg synes det er en helt fantastisk mulighet, for hvem som helst. Man kan dykke ned i nye emner som man ikke har hatt adgang til før, sier Urdalen.

– Hva er det beste med en MOOC?

– Det er at du får en helt gratis utdanning fra verdens beste universiteter med verdens beste professorer.

Norsk MOOC-utvalg

Både universiteter og høyskoler i Norge følger nå nøye med på den raske utviklingen blant MOOC-ene. Den nye trenden opptar også myndighetene, og i siste statsråd før sommeren oppnevnte kunnskapsminister Kristin Halvorsen et utvalg som skal undersøke hvilke konsekvenser nyvinningen kan få.

Samtidig arrangerer Universitetet i Oslo og Høgskolen i Lillehammer den første MOOC-konferansen i Norge i september.

– Dette er jo noe som er vinden akkurat nå. Veldig mange universiteter og høyskoler er opptatt av dette, og ikke minst er veldig mange mennesker opptatt av hvordan de kan skaffe seg tilgang til god undervisning på nett, så jeg tror vi kommer til å høre mye mer om MOOC, sier Arne Krokan.

SISTE NYTT

Siste meldinger