Hopp til innhold

Sykehus: – Tilsto Sigrid-drapet i brev til behandler

Ledelsen ved St. Olavs Hospital avviser at de presset den drapsdømte 41-åringen til å tilstå drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. – For behandlingen er det helt irrelevant, sier avdelingsleder Pål Sandvik.

Sigrid Giskegjerde Schjetne

16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne ble drept i 2012. En nå 41 år gammel mann ble dømt til tvungent psykisk helsevern for drapet.

Foto: PRIVAT / NTB SCANPIX

Dette brevet har domfelte skrevet til politiet

Dette brevet skrev domfelte til politiet før han var i avhør i juni.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Mandag kunne NRK fortelle at 41-åringen advarte om en falsk tilståelse like før han tilsto drapet på Sigrid.

I et brev fra den domfelte til politiet skriver han at situasjonen han er i kan presse frem en falsk tilståelse.

«Nå for tiden blir jeg presset veldig av personalet her. Jeg blir fortalt at jeg ikke kommer meg videre i systemet om jeg ikke husker hva som hendte med Sigrid. Dette kan til deres informasjon presse frem en falsk tilståelse», skriver han.

– Ikke viktig for behandling

Ledelsen ved sykehuset som behandler 41-åringen, sier de ikke har jobbet for å tvinge frem en tilståelse.

– Vi kan ikke se at den domfelte har blitt presset på noe vis til å tilstå, sier fungerende avdelingssjef for psykisk helsevern på St. Olavs Hospital, Pål Sandvik, til NRK.

Han sier at 41-åringen tilsto drapet i et brev til som ble sendt til mannens behandler, og at dette ble formidlet videre til hans forsvarer, advokat John Christian Elden.

Sandvik sier en tilståelse er helt irrelevant for behandlingen av dem som er dømt til tvungen psykisk helsevern.

– Vi behandler den kliniske tilstanden. Han er dømt til behandling fordi han er syk, og vi behandler sykdommen. Hvorvidt han tilstår eller ikke, er irrelevant for vår behandling.

Måtte han tilstå for å komme videre i behandlingen?

– Nei, det har ingenting med det å gjøre? Han kommer videre i behandlingen avhengig av hvordan han responderer på behandlingen. Hvorvidt han tilstår eller ikke, har ikke betyr ingenting i den sammenhengen.

John Christian Elden er mannens forsvarer

Søndag sa mannens forsvarer John Christian Elden (t.v.) at hans klient har innrømmet drapet.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Elden informert

Forsvarer John Christian Elden skriver i en SMS til NRK at sykehuset underrettet først telefonisk at de hadde svært viktige og sensitive opplysninger i saken, og at de fortalte hva han hadde tilstått.

– Jeg ba om å få det skriftlig fra sykehuset, og fikk det. Klienten bekreftet at det var ønskelig at det ble viderebrakt til politiet, skriver Elden.

I en politiforklaring som ble avgitt i slutten av juni, gjentok 41-åringen tilståelsen, men politiinspektør Grete Lien Metlid, uttalte mandag at politiet er usikre på hvor mye de vil vektlegge den nye forklaringen fra 41-åringen.

– Hva vi tenker om den forklaringen og verdien av den, får vi komme tilbake til. Domfelte har kommet med uttalelser til politiet om sin forklaring som gjør at vi stiller en del spørsmål rundt selve forklaringen. Vi vil gjøre flere undersøkelser og vurderinger før vi sier noe mer, sa hun.

Elden skriver at det er politiets oppgave å etterforske om det er grunn til å feste lit til tilståelsen.

– De må finne ut om den er falsk.

AKTUELT NÅ