Hopp til innhold

SV og Frp: – Svært alvorlig om dette stemmer

SV-leder Audun Lysbakken mener e-tjenestens hemmelige mapper styrker hans argument om en ny «Lund-kommisjon». – Denne og andre saker viser et behov for en stor debatt om overvåkning i det norske samfunnet, sier Lysbakken.

SV-leder Audun Lysbakken profil

SV-leder Audun Lysbakken vil sette ned en kommisjon som skal gå gjennom all mulig overvåkning av norske borgere.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det er svært alvorlig om det foregår ulovlig kartlegging av norske borgere. Denne og andre nylige saker viser et behov for en stor debatt om overvåkning i det norske samfunnet. Vi må få klarhet i summen av overvåkning av norske borgere, sier SV-leder Audun Lysbakken til Politisk Kvarter i dag.

Han ønsker å sette ned en kommisjon for å kartlegge hvordan overvåkingen foregår, og hvordan den har utviklet seg over tid.

Lysbakken presiserer at han må avvente EOS-utvalgets rapport før han kan uttale seg mer kritisk om den aktuelle saken.

Mapper, Snowden og DLD

– Jeg vil ikke ha en kopi av Lundkommisjonen. En ny kommisjon må ta tak i vår tids overvåkningsutfordringer, ikke bare myndighetenes overvåkning av enkeltpersoner. Det kan dreie seg om overvåkning fra utlandet, kameraer på gaten og deltakelse i nettsamfunn, sier Lysbakken.

Han tok også til orde for dette for to dager siden, altså før NRK og Dagbladets avsløringer.

– Vi vil ta dette opp med andre partier. Snowden-avsløringene og innføringen av datalagringsdirektivet viser at det er et behov, sier Lysbakken.

Ketil Solvik-Olsen

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen mener avsløringene om e-tjenesten gir grunn til bekymring.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Frp: – Grunn til bekymring

Også Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen deler Lysbakkens bekymring for e-tjenestens hemmelige mapper.

– Jeg mener også det er grunn til bekymring. Norske borgere skal ikke behøve å frykte at de blir overvåket av staten. Jeg er glad for at EOS-utvalget har gått til dette skrittet, men jeg kan ikke konkludere før vi ser resultatet fra dem, sier Solvik-Olsen til Politisk Kvarter.

– Offentlige myndigheter skal forholde seg til vedtak fra Stortinget. Om de handler på tvers av vedtakene, er det alvorlig. E-tjenesten skal ikke drive overvåkning de ikke har hjemmel for, legger han til.

Angriper regjeringen

Solvik-Olsen lar heller ikke sjansen gå fra seg til å angripe den rødgrønne regjeringen:

– Dere sittet i åtte år. Dette er kultur dere ikke har grepet tak i og som har fått lov til å utvikle seg, sier han til Lysbakken.

Han peker på at det også er Ap/Sp/SV-regjeringen som har innført datalagringsdirektivet.

– Vi og Frp var faktisk enige om datalagringsdirektivet. Det er naturligvis ikke regjeringen som detaljstyrer de hemmelige tjenestene. Her skal Stortinget føre kontroll. Det store spørsmålet er om vi skal starte en stor debatt og finne ut av hele summen av overvåkning mot norske borgere, svarer Lysbakken.

Trine Skei Grande

Venstre-leder Trine Skei Grande sier at hun generelt er for bruk av informanter i de hemmelige tjenestene. Hun er redd alternativet er overvåkning av datatrafikk.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Venstre: – Vi er for informanter

Venstre-leder Trine Skei Grande vil ikke uttale seg om denne saken før det er slått fast om overvåkningen er ulovlig eller ikke.

– Generelt er jo vi for bruk av informanter i stedet for overvåkning av datatrafikk. E-tjenesten har lov til å sjekke sine kilder, og PST må i alle fall ha lov til å ha et slikt arkiv, sier Grande til NRK.

Hun mener det viktigste nå er å se på om EOS-utvalget har nok ressurser til å gjøre jobben sin, som er å kontrollere de hemmelige tjenestene på vegne av Stortinget.

EOS-utvalget består av sju rutinerte politikere og jurister, som gjør dette arbeidet ved siden av sine vanlige jobber.

– EOS-utvalget må få flere ressurser og bredere myndighet. De har noen gode nerder ansatt, men de trenger flere. Særlig bør EOS få myndighet til å forske på samarbeidet mellom PST og E-tjenesten. Disse to samarbeider tettere etter 22. juli, men opererer etter to forskjellige lovverk. Da er det viktig å holde tunga i rett munn, så det ikke utvikler seg ukulturer, sier Grande.

AKTUELT NÅ