Hopp til innhold

Streik i renholdsbransjen

Det blir streik i renholdsbransjen, etter at meklingen mellom Arbeidsmandsforbundet og NHO service brøt sammen i natt.

Illustrasjonsfoto

1.510 ansatte i renholdsbransjen er tatt ut i streik.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Geir Gamborg Nielsen

Distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund Geir Gamborg Nielsen sier konflikten handler om å sikre renholdere en anstendig lønn.

Foto: NRK

Meklingsfristen gikk ut ved midnatt, men partene hadde da ikke kommet til enighet. Etter å ha meklet litt over en time på overtid, bestemte Arbeidsmandsforbundet seg for å ta sine medlemmer ut i streik.

Partene sto for langt fra hverandre til at det var mulig for meklingsmann Wenche Elizabeth Arntzen å fremme forslag som partene kunne forventes å akseptere, melder Riksmeklingsmannen.

Det betyr at 1.510 ansatte i renholdsbransjen tas ut i streik fra klokken 6, opplyser informasjonssekre­-tær Trond Erik Thorvaldsen i forbundet til NTB.

Ytterligere uttak vil skje i neste uke.

Kreven en anstendig lønn

– Det handler om en anstendig lønn. Renhodere tjener dårlig fra før, og arbeidsgiverne vil i praksis at renholdere skal tjene enda dårligere enn i dag, sier distriktssekretær i Norsk Arbeids mandsforbund Geir Gamborg Nielsen.

– Det er det daglige renholdet hos kundene som vil lide. Toaletter vil ikke bli rengjort og søppelbøtter vil ikke bli tømt. Inneklimaet kan bli svært dårlig, informasjonssekretær i Arbeidsmandsforbundet Trond Erik Thorvaldsen til NRK.no.

– Sist gang renholderne streiket var i 1974. Da ble det lagt merke til, og det vil det gjøre igjen, sier forbundsleder Erna Hagensen til NTB.

– Vi vil for eksempel se det i kjøpesentre og i kontorbygg, der ingen vil vaske gulv, tømme søppel også videre, sier hun.

Renholderne tjener rundt 140 kroner i timen, opplyser fagforbundet. Da var det uaktuelt å godta et lønnstillegg på 2,70 kroner.

Langt fra hverandre

– De som tjener minst, skulle også få det dårligste oppgjøret. De fleste andre med bedre lønn får mellom 3 og 3,50 kroner. Så skulle vi få 2,70, sier Hagensen.

Meklingen gikk over på overtid ved midnatt, og det var ventet en lang meklingsnatt. Men allerede etter én time sa fagforbundet takk for seg.

– Vi sto såpass langt fra hverandre, så det var ikke vits i å holde på lenger, forklarer Hagensen.

– Vi har også et viktig krav om å få gjort noe med garantibestemmelsen, som ikke er regulert på 20 år. Dette ble helt avvist.

Stor kampvilje

Lønnstillegget og garantibestemmelsen ble altså de to sakene som gjør at renholderne streiker for første gang på 36 år.

– Kampviljen er stor, vi er villige til å holde på så lenge det varer. Vi sto så langt fra hverandre i dag, så det ser ut til å være vanskelig å få til noe, sier Hagensen.

Neste uke vil ytterligere uttak finne sted dersom konflikten ikke er løst. Og snart begynner konsekvensene og synes også.

– Det kan fort gro igjen, særlig når det gjelder søppel rundt omkring, sier Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet til NTB.


AKTUELT NÅ