Hopp til innhold

Straffedømte irakere sendt hjem

I alt 11 av de tretti irakerne som ble tvangsreturnert til Bagdad natt til søndag var dømt for vold, voldtekt eller narkotikahandel. Totalt 66 politifolk var med i flyet til Bagdad.

Straffedømte irakere sendt ut av landet
Foto: POLITIETS UTLENDINGSENHET

Justisminister Knut Storberget varsler nå at Norge og Sverige skal samarbeide om nye transporter og at han vil bli «hardere i klypa».

30 irakiske menn, uten lovlig opphold i Norge ble i natt sendt ut av landet og tilbake til Bagdad, av Politiets utlendingsenhet.

66 politifolk ble med til Irak

I 01-tiden i natt lettet et chartret fly fra Gardermoen med tvangsutsendte irakere. Da hadde de 30 irakerne blitt fraktet med buss helt ut til flyet, med et følge på hele 66 politifolk.

Alt dette fordi flere av dem er straffedømte.

Politiets utlendingsenhet henviser til Justisdepartementet og justisministeren holdt pressekonferanse i kveld.

Der anslo Knut Storberget at det befinner seg rundt 3.000 personer rundt om i Norge som ikke har lovlig opphold i landet. Dermed var det bare 1 prosent som ble sendt ut i den største uttransporteringen politiet så langt har gjennomført.

Vil samarbeide

Han mener likevel at det er mest effektivt å samarbeide med Sverige fordi hver transport krever et samarbeid også med irakiske immigrasjonsmyndigheter, som skal ta seg av de hjemsendte når de kommer til Bagdad.

– Transporten denne helgen gikk problemfritt og rolig for seg både i Norge og i Bagdad, men politiets vurdering på forhånd tilsa at det likevel måtte være 66 politifolk med i flyet av sikkerhetsgrunner, sier Ingrid Wirum, sjef for Politiets utlendingsenhet.

Irakerne kom fra steder både i det nordlige og sørlige Irak i tillegg til Bagdad-området. Transporten ble gjennomført i tråd med avtalen som ble inngått med Irak i mai i år.

Les også: - Asylsøkere lokket av trygghet

– Betenkelig metode

Jon Ole Martinsen i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) , sier det er snakk om kurdere som er hjemmehørende i Nord-Irak, ifølge deres kontakter.

– Vi har fått høre at ca 70 personer er arrestert den siste tiden - hovedsaklig kurdere fra Nord-Irak. 30 av dem ble sendt tilbake til Bagdad i natt, forteller Martinsen.

Martinsen er skeptisk til den nye metoden for å få sendt kurdere til områder som ikke vil ta imot.

– Vi er veldig skeptisk til måten dette foregår på. De kurdisk-kontrollerte områdene har sagt nei til avtalen som er inngått mellom norske og irakiske myndigheter. Og denne måten å unngå deres nei på, er svært betenkelig, sier han.

Video nsps_upload_2009_10_13_22_23_59_3869.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Homofile asylsøkere frykter utsendelse til Irak.

Jon Ole Martinsen i , sier det er snakk om kurdere som er hjemmehørende i Nord-Irak, ifølge deres kontakter.

– Vi har fått høre at ca 70 personer er arrestert den siste tiden - hovedsaklig kurdere fra Nord-Irak. 30 av dem ble sendt tilbake til Bagdad i natt, forteller Martinsen.

NOAS bekymret

Seniorrådgiver Sylo Taraku i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) sier i en kommentar til transporten at det er grunn til å være bekymret for sikkerheten til noen av de utsendte.

– NOAS er skeptisk til at Norge ikke inngår en avtale direkte med de kurdiske selvstyremyndighetene.

De har ikke villet godta avtalen Norge har med de sentrale myndighetene i Irak. Det er uheldig at de må sende kurdere ut via Bagdad og kurderne selv opplever det som urettferdig at Norge ikke har en egen avtale med Nord-Irak, sier Taraku til NTB.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger