Hopp til innhold

Stortingspolitiker ble seksuelt trakassert etter klima-tweet

Stortingspolitiker Lene Westgaard-Halle (H) la ut en tweet om miljø og klima. Svaret fra en erfaren advokat var en trakasserende tweet. – Uakseptabelt, sier hun.

Lene Westgaard-Halle

Lene Westgaard-Halle ble møtt med sjikane og trakassering etter å ha lagt ut en twitter-melding om miljø og klima.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

«Jeg unner alle å nyte ferien, men vi må alle tenke over hvordan vi kan bidra til å kutte klimautslippene.»

Slik begynte tweeten til stortingsrepresentant for Høyre, Lene Westgaard-Halle. Svaret fra advokat Arne Seland kom, ifølge Westgaard-Halle, helt ut av det blå.

Fra Arne Selands twitterkonto

FRA TWITTER: Slik svarte advokat Arne Seland til stortingsrepresentant Lene Westgard-Halle og tre andre. En anonym twitter-konto er retusjert bort.

Foto: Screenshot / Twitter

– Han svarte med en trakasserende og ganske sterkt seksuelt ladet kommentar som er ganske spesielt når du er en forholdsvis profilert advokat. Det var overraskende, sier Westgaard-Halle til NRK.

Ifølge egne hjemmesider, har Seland jobbet som advokat siden 1996, og som frittstående advokat siden 2018. Han var blant annet bistandsadvokat i rettssaken etter 22. juli-terroren, og forsvarer for en av de tiltalte i den såkalte Hemsedal-saken. I 2018 omsatte enkeltmannsforetaket hans for mer enn 1,8 millioner kroner.

Westgaard-Halle sier hun aldri har snakket med, møtt eller hatt kontakt med Seland på sosiale medier før han la ut tweeten sin. Da hun konfronterte advokaten på Twitter, endte det med at han blokkerte henne fra profilen sin.

Seland: – Må tåle litt

Arne Seland

Arne Seland er advokat i eget firma.

Foto: Skjermdump / NRK

NRK har vært i kontakt med Seland. Han ønsker ikke å la seg intervjue, men han har svart NRK på SMS. Der skriver han blant annet:

«Jeg merket meg at hun linket meg opp mot advokatforeningen. (...) Hun har helt sikkert rett i at jeg aldri har møtt henne. (...) Jeg mener også at hun må tåle bitte litt og at hun ikke kler å være krenket, hele tiden»

Utover dette ønsker ikke Seland å kommentere verken meldingen eller saken overfor NRK.

Valgte å ta oppgjøret offentlig

Lene Camilla Westgaard-Halle

Lene Westgaard-Halle er stortingsrepresentant for Høyre.

Foto: PETER MYDSKE / PETER MYDSKE

Westgaard-Halle sier meldingen fra advokaten gjorde inntrykk.

– Det var en tweet om klima, og dette var et grovt overtramp. Jeg må innrømme at jeg måtte summe meg litt. Det kom sent på kvelden, så jeg tenkte at dette må jeg bare ligge til i morgen. Jeg måtte puste med magen noen ganger, men dagen etter bestemte jeg meg for å dele tweeten, sier stortingspolitikeren.

Hun sier rådet til kvinnelige politikere når de får slike meldinger, ofte er å overse, ignorere og tie i hjel. Denne gangen ville imidlertid ikke Westgaard-Halle la meldingen passere i stillhet.

– Jeg synes det er helt uakseptabelt, uansett om man diskuterer klima eller noe som er innenfor temaet for tweeten. Jeg mener det er spesielt ille når du er en forholdsvis profilert advokat, sier Westgaard-Halle.

Kontroversielle uttalelser om metoo

Dette er ikke første gang det er oppmerksomhet rundt Selands twitterkonto. I november 2017 tvitret advokaten om metoo. Da skrev han:

Laster Twitter-innhold

Også den gangen utløste twitter-meldingen en rekke reaksjoner på mikrobloggstedet. Saken ble også omtalt i Advokatbladet. Der sa Seland:

– Jeg kommer bare med ord, jeg har aldri trakassert noen. Jeg provoserer av og til i håp om at folk skal våkne opp. Det er et problem i samfunnet at vi har altfor mye fokus på begreper og uttrykksmåter og altfor lite fokus på de virkelige menneskene som lider og på dem som skaper lidelsene.

– Man skal ikke «tåle det»

Leder i Arbeiderpartiets kvinnenettverk Anette Trettebergstuen, forteller til NRK at netthets mot kvinner gjør at mange kvier seg for å delta, eller trekker seg fra den offentlige debatten.

Arbeiderpartiets landsmøte

Anette Trettebergstuen (Ap) mener vi ikke skal finne oss i netthets.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er i så måte en trussel mot demokratiet vårt. Nei, man skal ikke tåle dette. Tvert imot skal vi slå tilbake, sier Trettebergstuen.

Hun mener vi trenger at flere og ikke færre deltar i debatten, tar på seg verv og ønsker å ytre seg.

– Vi må alle si ifra og ta til motmæle når vi ser at noen ikke oppfører seg som folk på nett. Jenter og gutter skal være trygge på at de ikke må stå alene dersom de opplever ubehageligheter på nett.

Westgaard-Halle får støtte av flere kvinnelige politikere NRK har snakket med.

Aina Stenersen (Frp) i Oslo bystyre har selv opplevd netthets, sjikane og grove trusler.

Hun mener at det bør være lav toleranse for slikt.

– Jeg synes det er fint at Lene legger ut den sjikanen hun har fått så flere kan se det. Jeg tror jo mer man løfter det opp i offentligheten og jo mer debatt man får rundt det, jo mer bevissthet blir det. Mye er ikke lovlig og etisk innafor, sier Stenersen.

– Kan klages inn for brudd på god advokatskikk

Leder i advokatforeningen Jens Johan Hjort, sier til NRK at Selands Twitter-kommentarer ikke er akseptabel oppførsel.

Leder i advokatforeningen Jens Johan Hjort

Leder i advokatforeningen Jens Johan Hjort mener det er uakseptabel oppførsel.

Foto: Monica Kvaale / Advokatforeningen

– Jeg synes det er direkte pinlig, først og fremst for han selv, men også for advokatstanden, sier Hjort til NRK.

Hjort peker på Twitter-navnet til Seland som problematisk, fordi han har «advokat» i navnet sitt.

Det er derfor mulighet for å klage Seland inn for brudd på god advokatskikk, ifølge lederen.

–Min personlig mening er at han opptrer i strid med standens og yrkets anseelse og at det derfor er anledning til å bringe han inn for disiplinærmyndighetene, sier Hjort.

En eventuell klage må i første rekke gjøres fra fornærmede mener han.

Seland har fått presentert uttalelsen fra lederen i advokatforeningen og svarer følgende til NRK på SMS:

«Hvis jeg bryter regler beklager jeg det og jeg vil selvfølgelig innrette meg etter regelverket».

Videre skriver han at «Jeg synes det er svært betenkelig at advokatforeningens leder spekulerer i regelverket når han går ut mot meg offentlig. Jeg har imidlertid vært svært skeptisk til advokatforeningen i lengre tid. Det er flere grunner til det», skriver Seland uten å utdype mer.

AKTUELT NÅ