Hopp til innhold

Støre: – Øredøvende taushet fra Erna Solberg

Ap-leder Jonas Gahr Støre går hardt ut mot statsminister Erna Solberg, for at hun ikke har tatt avstand fra Per Willy Amundsens utspill.

Juleintervju med Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre går hardt ut mot Erna Solberg.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

På torsdag var tidligere justisminister Per-Willy Amundsen ute i TV2, og sa at han ville kutte i barnetrygden for at innvandrere skulle få færre barn.

Det reagerer Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre kraftig på.

– Det er et klart rasistisk utspill. Det ble møtt med øredøvende taushet fra Erna Solberg – og det mener jeg er feil. Dette er jo en forlengelse av den debatten hun satte i gang med sin nyttårstale. Når det kommer et slikt utspill fra hennes tidligere justisminister så burde statsministeren satt ned foten, sier Støre til NRK mandag.

Bakgrunnen for utspillet var at Erna Solberg i sin nyttårstale oppfordret nordmenn til å få flere barn.

– Klart rasistisk

– Så forslaget er nå én ting, men begrunnelsen, det det er ledsaget av, og det som kom etterpå om at man skal skille her mellom de som har etnisk norsk bakgrunn og de som ikke har det, det var formålet. Det er jo klart rasistisk, sier Støre.

Han mener at statsminister Solbergs taushet i denne saken, bidrar til å flytte grensene for hva som er greit å si i den norske offentligheten.

– Hvis det blir stående uimotsagt, det er en tidligere justisminister som sier det, og når statsministeren på en måte trekker på skuldrene og ikke har noen kommentar til det så mener jeg det flytter grenser i vår debatt. Det gjør Norge til et annet Norge enn det vi bør være, sier han.

– Historieløst av Støre

Statsminister Erna Solberg sitter opptatt i regjeringsforhandlinger på Gran, men henviser videre til Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland, som svarer på kritikken på vegne av Høyre.

– Dette er historieløst av Jonas Gahr Støre. Det er statsministeren og regjeringen som har innført vår første felles likestillings- og diskrimineringslov, som forbyr diskriminering blant annet på grunn av etnisitet, religion og livssyn, sier Helleland til NRK mandag.

Videre forteller Helleland at det Per-Willy Amundsen foreslår ikke er regjeringens politikk.

– Jeg gjentar gjerne mine kommentarer fra fredag (til DN, journ.anm.) om at forslaget fra Per-Willy Amundsen ikke er regjeringens politikk. Vi bruker ikke etnisitet som begrunnelse for å endre barnetrygden, sier Linda Hofstad Helleland.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger