Støre om flyktningsituasjonen i Hellas: – Oppskriften på at noe kommer til å ryke

Jonas Gahr Støre er bekymret for samarbeidet i Europa og vil se mer til utenriksminister Børge Brende i flyktningspørsmålene.

Utenriksminister Børge Brende og Ap-leder Jonas Gahr Støre diskuterer Norges rolle i flyktningkrisen i Europa.

OM FLYKTNINGSITUASJONEN: Børge Brende og Jonas Gahr Støre møttes til debatt i Politisk kvarter. Programleder var Astrid Randen.

Jonas Gahr Støre

SKILLER FORSVINNER: Jonas Gahr Støre mener utenrikspolitikk har blitt innenrikspolitikk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Arbeiderparti-lederen etterlyste en mer delaktig utenriksminiter Børge Brende i spørsmålet om norsk flyktningpolitikk, da de to møttes til debatt i Politisk kvarter.

– Til nå har det vært for mye innvandringsminister og justisminister. Det holder ikke. Dette er et tema som også berører vårt forhold til andre land tett på oss og land som er viktig for oss sikkerhetspolitisk, sier Støre.

10.000 migranter som ønsker seg videre i en leir som er dimensjonert til 1.500 personer. Det er situasjonen på grensen mellom Hellas og Makedonia.

– Det som skjer i Hellas nå er oppskriften på at noe kommer til å ryke og kommer til å koke over. Det kommer til å være dramatisk i Hellas, sier Støre.

Norge vil ta sitt ansvar

Flyktninger river ned grensegjerdet i Makedonia

SPENT SITUASJON: Flere tusen har samlet seg ved grensen til Makedonia. Søndag forsøkte mange å bryte ned grensegjerdet.

Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS / Reuters

Østerrike, Slovenia, Kroatia, Serbia og Makedonia har alle satt en øvre grense på hvor mange migranter de vil ta imot hver dag. Østerrike har også beskyldt Hellas for å ha mistet kontrollen og holdt et møte med flere land på Balkan, der verken Hellas eller Tyskland var invitert. Hellas svarte da med å kalle hjem sin ambassadør i den østerrikske hovedstaden Wien.

Støre understreker at flyktningsituasjonen ikke primært er oppgaven til Brende, men at utenrikspolitikk har blitt innenrikspolitikk og at han vil se en enda mer aktiv utenriksminister på dette feltet.

– Jeg har savnet at den utenrikspolitiske dimensjonen ikke har vært nok inne, sier den tidligere utenriksministeren.

– Jeg er helt enig i at utenrikspolitikk også har blitt innenrikspolitikk. Dette er en sak Norge virkelig har tatt tak i. Statsministeren var i Brussel i går og hadde samtaler med Juncker (Jean-Claude, president i Europakommisjonen, red.anm.) og sa klart ifra at Norge er villige til å ta sitt ansvar når det gjelder en ansvarsfordeling i Europa, svarer Brende (H).

Mener regjeringen har vært passiv

Støre og Brende

NORGES BIDRAG: Jonas Gahr Støre ville ha svar fra Børge Brende i spørretimen på onsdag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Ap-lederen er også kritisk til at den sittende regjeringen ikke har utnyttet samarbeidet med resten av Norden godt nok. Noe han mener blir ekstra viktig på grunn av situasjonen ellers i Europa.

– I Norden har vi hatt passfrihet i 50 år. Vi har vært i forkant av dette i forhold til andre land. Der mener jeg denne regjeringen har vært litt passiv i forhold til å utnytte de mange mulighetene Norden har.

– Det er jo ikke sant bare fordi han sier det, svarer Brende og henviser til at han i sin utenrikspolitiske redegjørelse på tirsdag hadde et langt kapittel om Nordens viktige rolle fremover.

– Men vi må være såpass realpolitiske også. Norden har ikke talt med en stemme. Det har vært ganske store meningsforskjeller mellom Sverige og Danmark

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger