Hopp til innhold

Storberget visste ikke om hijab-vedtak

Justisdepartementets skriv om hijab til politiuniformen ble etter det NRK erfarer offentliggjort uten at justisminister Knut Storberget visste om det.

Justisminister Knut Storberget
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Politistudenten Keltoum Missoum fra Sandnes satte i gang debatten som har preget Norge de siste ukene, da hun sendte brev til Politidirektoratet der hun kom med ønske om å bruke hijab til uniformen.

Les: Vil ikke ha hijab i egne rekker

Storberget visste ikke om vedtak

I sin innstilling til Justisdepartementet stilte Politidirektoratet seg positiv til å la uniformert politi bruke hijab. Onsdag 4. februar publiserte Justisdepartementet dette vedtaket på sine hjemmesider.

Her heter det at det er "besluttet at Politiets uniformsreglement skal endres slik at det gis anledning til bruk av religiøst hodeplagg sammen med politiuniformen."

Etter det NRK erfarer var Storbergets nærmeste medarbeidere stassekretær Astri Aas-Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik pådrivere for å få saken gjennom.

Det var bare en aldri så liten hake: Justisministeren visste ikke noe om det.

Les: - Dårlig planlegging, Storberget

Storberget ønsket ikke å kommentere saken overfor NRK i kveld.

Fra statssekretær Astri Aas-Hansen fikk vi samme svar som fra statsråden: Ingen kommentar.

Hadia Tajik har ikke svart på NRK's henvendelser.

Forsvarte vedtaket på hastemøte

Det vakte bestyrtelse i Arbeiderpartiets stortingsgruppe da hijab-vedtaket ble kjent i form av et diktat ingen hadde fått diskutere.

Statssekretærene og rådgiveren i departementet måtte stille til hastemøte etter krav fra tre stortingsrepresentanter og en statssekretær.

På møtet var Aas-Hansen og Tajik ivrige forsvarere av vedtaket om hijab i politiet.

Justisministeren var ikke tilstede, og det var altså heller ikke hans beslutning at et slikt vedtak skulle offentliggjøres.

Som departementets sjef måtte Storberget forsvare det utad, inntil presset fra partiets stortingsgruppe ble så stort at han måtte snu halvveis.

I dag har også statsministeren måttet forsvare for Stortinget et dokument som regjeringen ikke hadde tenkt å offentliggjøre.

Men i dette tilfellet var det altså ikke Storberget som startet problemene.

Video nsps_upload_2009_2_18_14_4_26_514.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Nett-TV: Får kritikk for hijab-utsettelse

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger