Stor skogbrannfare flere steder

Meteorologisk institutt advarer mot stor skogbrannfare flere steder i landet. Det er sendt ut varsel for hele tirsdagen.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for hele tirsdagen om at det er lokalt stor skogbrannfare i den sørlige delen av Nordland, Trøndelag og på Vestlandet.

– Det blåser mye rundt Rogalandskysten, og det er kraftig vind i Nord-Trøndelag og sør i Nordland. Fordi det er ganske tørt i store deler av landet, er det skogbrannfare, sier vakthavende statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

I Flatanger i Trøndelag kan 139 bygninger ha gått tapt etter den store skogbrannen. Området er nå sperret av for å hindre spredning av lyngbrannen over hele halvøya Hasvåg.

– Det vil kreve svært omfattende innsats for å få slukket brannen, sier avdelingsleder Hans Kristian Madsen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

DIREKTE: Hold deg oppdatert på brannen

Ekstreme værforhold i Flatanger

Øker brannberedskapen

Faren for skogbrann er stor flere steder i landet. I Sogn og Fjordane rykket brannmannskap fra Fjaler og Hyllestad i 11-tiden ut til en gress- og lyngbrann på Øveråshøgda i Hyllestad.

Brannen var en periode ute av kontroll, men er nå slukket. En januar nesten fri for nedbør har sørget for knusktørre områder i Nordland.

Terje Alsvik Walløe

Vakthavende statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Foto: Anne Liv Ekroll,NRK

Det tørre terrenget og mye vind skaper store utfordringer når det først tar fyr, og brannvesenet frykter flere storbranner.

– Vi øker beredskapen når det er så tørt. Særlig er det aktuelt i helgene, sier brannsjef Geir Johan Hansen i Brønnøy kommune.

Flere vogntog har problemer

I tillegg til skogbrannfare i store deler av landet, skaper snøen problemer for andre. Gårsdagens snøfall over Sør-Norge førte til glatte veier og flere ulykker. Tirsdag har det også kommet inn flere meldinger om trafikkuhell og stengte veier.

– Vi får inn flest meldinger fra Hedmark hvor det er problemer med vogntog, sier trafikkoperatør Trude Lindstad ved veitrafikksentralen.

Trafikkulykke

To biler frontkolliderte på riksveg 25 ved Midtskogen i Elverum i dag tidlig. Det førte til full stans for morgentrafikken.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Det er spesielt problemer i bakker når trafikken går sakte og må stoppe. Vogntogene har problemer med å komme i gang igjen, sier Lindstad.

Vanskelige kjøreforhold

Det har også vært flere utforkjøringer både med personbiler og vogntog på Østlandet i formiddagstimene.

På E134 i Telemark ved Meheia nær fylkesgrensa til Buskerud var veien stengt en periode fordi flere vogntog stod fast.

I Elverum frontkolliderte to biler på riksveg 25 ved Midtskogen. Tre personer ble sendt til sykehus, men skal ikke være alvorlig skadet.

– Akkurat nå er forholdene veldig vanskelige. Vi oppfordrer alle som er ute og kjører, eller som må ut å kjøre, til å ta det veldig med ro, sier operasjonsleder i Telemark politidistrikt, Jan Olaf Jansen.

I tillegg er flere fjelloverganger stengt. Hold deg oppdatert på trafikken her.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger