Hopp til innhold

Brannsjef advarer: – Selv den minste ildrest kan få fatale konsekvenser

En januar nesten fri for nedbør har sørget for knusktørre områder i Nordland. Nå frykter brannvesenet flere storbranner.

Området der det brant i Brønnnøy

HER BRANT DET: Dette er terrenget ved Urdstabben nordøst for Brønnøysund. Bildet er tatt søndag for en drøy uke siden, og det er tydelig hvor flammene har herjet. Nå advarer politiet folk mot å gjøre opp ild i terreng som dette, der det nå er svært tørt.

Foto: Finn Erik Kaspersen

Akkurat nå herjer en kraftig lyngbrann over hele halvøya Hasvåg i Flatanger i Trøndelag.

I kraftig vind har brannmannskapene store problemer og omtrent 100 boliger står i fare for å bli slukt av flammene.

Nå varsler Meteorologisk institutt om at faren for skogbrann også er svært stor i deler av Nordland. Det er sendt ut OBS-varsel for Helgeland og Sør-Salten som gjelder for hele tirsdagen.

– Det er tørt, i tillegg til at det ikke er snødekke mange steder. Da blir det fare for skogbrann, sier vakthavende meteorolog Sevim Müller ved værvarslinga i Nord-Norge til NRK.no.

– Uvanlig midt på vinteren

At meteorologene sender ut OBS-varsel om skogbrannfare er ikke vanlig midt på vinteren.

– Men det har knapt kommet nedbør langs kysten så langt i år, sier Müller.

Og det har hun rett i. I Bodø har det i 2014 ikke kommet en eneste millimeter nedbør. Selv om det fortsatt er noen dager igjen før vi går over i februar, vil det trolig settes en historisk rekord.

Men det er ikke bare fylkeshovedstaden som er på tampen av en uvanlig tørr vintermåned, de fleste målestasjonene noterer lave tall for tiden.

I Lurøy på Helgeland har det hittil i januar vært ti millimeter nedbør, mens normalen er på 247 millimeter, viser tall fra Meteorologisk institutt.

(artikkelen fortsetter under)

Brann i Flatanger

Brannen i Flatanger herjer fremdeles i Hasvåg. Flere bygninger står i brann, og vinden er svært kraftig.

Foto: Ove Magne Ribsskog/Flatangernytt

Gressbrannfare midt på vinteren

Etter flere gressbranner den siste tiden gikk politiet i forrige uke ut og advarte folk mot å lage bål ute i marka. Minst en av brannene skyldtes bruk av åpen ild utendørs.

Det tørre terrenget og mye vind skaper store utfordringer når det først tar fyr.

– Vi hadde en storbrann i Brønnøy forrige helg. Det var cirka 300 dekar med lyng og krattskog som brant av. Den brannen kunne fått fatale konsekvenser om vinden hadde økt, sier brannsjef Geir Johan Hanssen i Brønnøy.

Faren for brann er minst like stor fortsatt, forteller han.

– Vi har ikke hatt nedbør i Brønnøy siden nyttår og det aller meste er bart. I sammenheng med kulden og den pågående østlige vinden, så er det veldig uttørket. Brannfaren er overhengende, sier han.

– Vær ekstremt varsomme

Enhver form for oppfyring av ild nå vil være direkte uansvarlig, mener han.

– Vi øker beredskapen når det er så tørt. Særlig er det aktuelt i helgene, sier Hanssen.

Også Hanssen har fått med seg brannen i Trøndelag. Noe sånt frykter han vil skje også i Nordland.

– Jeg ber folk om å være ekstremt varsomme. Folk må for all del ikke fyre opp bål. En minste ildrest kan får fatale konsekvenser. Det er hele tiden vind, så du vil ikke ha kontroll om en brann skulle spre seg. En brann med de tørre og vindfulle forholdene vi har, vil få dramatiske konsekvenser.